ua en ru

Лауреатом Нобелівської премії по хімії за 2011 р. став ізраїльський учений Шехтман (доповнення)

Лауреатом Нобелівської премії по хімії за 2011г. став професор Ізраїльського технологічного інституту Даніель Шехтман. Про це говориться в поширеній сьогодні заяві Нобелівського комітету. Премія присуджена за "відкриття квазікристалів".
Квазікристали були відкриті в 1984 р. ізраїльтянами Шехтманом і Блехом, а також американцем Каном і французом Гратіасом в ході експериментів по дифракції електронів на швидкоохолоджуваному сплаві алюмінію і марганцю, що утворився при надшвидкому охолоджуванні розплаву. При цьому була виявлена неперіодична структура швидкоохолоджуваного сплаву - так квазікристали з математичної абстракції перетворилися на об'єктивну реальність.
В даний час науці відомі сотні видів квазікристалів, що володіють точковою симетрією ікосаедра (зокрема, віссю симетрії п'ятого порядку, неможливої в тривимірних періодичних гратах.), а також десяти-, восьми- і дванадцятикутника.
Примітно, що квазікристали зустрічаються в природі, хоча спочатку така можливість повністю відкидалася. Порівняно недавно в басейні річки Хатирка, на південному сході Чукотки, був виявлений перший природний квазікристал - ікозахедрит.
В даний час проводяться експерименти з використанням квазікристалів в різних типах продукції, зокрема в сковорідках і дизельних двигунах.
Нагадаємо, в 2010 р. лауреатами Нобелівської премії з хімії стали американський вчений Річард Хек і японці Еі-ічи Негиси і Акира Судзуки за розробку методу перехресного поєднання (крос-поєднання) при органічному синтезі із застосуванням паладію як каталізатора.
З 1901 р. по 2010 р. Нобелівська премія з хімії присуджувалася 102 рази, в 40 випадках винагорода ділилася між двома або трьома вченими. Лауреатами Нобелівської премії з хімії ставали 159 людей, один з них - англієць Фредерік Сенджер - отримував премію двічі (1958 р. і 1980 р.).
Нобелівська премія вручається з 1901 р. Традиційно церемонія нагородження лауреатів проходит в день смерті Альфреда Нобеля - 10 грудня. Розмір грошової винагороди складає 10 млн шведських крон (1,49 млн дол. США). Всі премії вручаються в Стокгольмі, за винятком Премії миру, церемонія вручення якої проходит в Осло.