ua en ru

Лауреатами Нобелівської премії з економіки 2010 р. стали П.Даймонд, Д.Мортенсен і К.Піссарідес

Лауреатами Нобелівської премії з економіки за 2010 р. стали Пітер Даймонд (США), Дейл Мортенсен (США) і Крістофер Піссарідес (Кіпр). Про це йдеться в опублікованому сьогодні повідомленні Нобелівського комітету. Тріо учених розділить між собою грошову винагороду у розмірі 10 млн шведських крон (1,5 млн дол. США). Премія присуджена за "аналіз ринків з "шорсткостями" пошуку".
У прес-релізі Нобелівського комітету мовиться, що лауреати в своїх дослідженнях розвинули теорію, здатну дати відповіді на фундаментальні питання ринку праці: чому безліч людей залишаються безробітними одночасно з тим, як в економіці з'являються все нові і нові робочі місця; яким чином економічна політика може вплинути на безробіття. При цьому теорія П.Даймонда, Д.Мортенсена і К.Піссарідеса застосовна до аналізу не тільки ринку праці, але і інших ринків.
"Багато ринків характеризуються тим, що покупці і продавці не завжди можуть вступити у взаємодію негайно. Це стосується, наприклад, працедавців, які підбирають собі співробітників, і працівників, які шукають роботу. Оскільки цей процес вимагає часу і ресурсів, на ринку створюються "тертя", "шорсткості" (frictions). Ринки з такими характеристиками не можуть задовольнити попит з боку всіх покупців, аналогічним чином частина продавців не в змозі реалізувати свою пропозицію настільки, наскільки вони б цього хотіли. В один і той же час на ринку праці існують вільні вакансії і безробітні", - пояснюється в заяві Нобелівського комітету.
Троє лауреатів цього року сформулювали теоретичну модель для аналізу таких "ринків пошуку". П.Даймонд (працює в Массачусетському технологічному інституті, США) досліджував теоретичні підстави цих ринків, тоді як Д.Мортенсен (Північно-західний університет, США) і К.Піссарідес (Лондонська школа економіки, Великобританія) розширили цю теорію і застосували її до аналізу ринку праці. Їх модель допомагає, зокрема, зрозуміти, яким чином державне регулювання і економічна політика впливають на безробіття, вільні робочі місця і заробітні плати.
Нобелівський комітет відзначає, що концепція П.Даймонда, Д.Мортенсена і К.Піссарідеса працює не тільки стосовно ринку праці, але і до інших ринків (зокрема, ринку нерухомості), що робить цю теорію універсальною і актуальною.
Відзначимо, що імена П.Даймонда і Д.Мортенсена фігурували в списках найбільш вірогідних претендентів на Нобелівську премію по економіці за 2010 р.
У 2009 р. Нобелівську премію по економіці отримали двоє американських учених - Елінор Гострому і Олівер Уїльямсон - за дослідження в області економічної організації. При цьому Е.Остром стала першою жінкою, що отримала цю престижну нагороду.
Премія по економіці не згадувалася в оригінальному заповіті Альфреда Нобеля і була установлена в 1968 р. У останньому вона нічим не відрізняється від інших Нобелівських премій. Лауреат отримує грошову винагороду у розмірі 10 млн шведських крон (близько 1,5 млн дол.). Оголошенням лауреата по економіці завершується сезон присудження Нобелівських премій.