ua en ru

Латвія розглядає можливість введення стартап-віз для підприємців

Латвія розглядає можливість введення стартап-віз для підприємців Фото: Латвія хоче стати привабливою країною для стартапів

Проект знаходиться на стадії розробки, проте може бути реалізований вже в цьому році

Латвія в 2017 році може ввести стартап-візи для підприємців. Про це в ході конференції Digital Freedom Festival повідомила керівник Латвійської асоціації стартапів Катерина Новіцька.

Як зазначила вона у коментарі РБК-Україна, після прийняття у країні податкових пільг для стартаперів, наступним етапом є введення стартап-віз для талановитих підприємців.

"Ми працюємо над стартап-візами, я думаю, що це наступний етап", - повідомила Новицька.

За її словами, проект поки знаходиться в розробці, проте в асоціації очікують, що він буде реалізований вже в 2017 році. Передбачається, що стартап-візи будуть видаватися підприємцям, які будуть реєструвати в Латвії юрособа, строком на три роки з правом продовження до п'яти років.

"Зараз поки критерії в розробці, але ми бачимо це так - ти приїжджаєш і тут основываешь стартап. Тут ти повинен будеш оформити юридична особа, залучити інвестиції в рамках тимчасового відрізка, приміром року і показати кінцевий продукт. І потім будуть перевірочні терміни через три роки і через п'ять років", - повідомила голова асоціації.

Як зазначила Новицька, для просування своєї ідеї асоціація тісно співпрацює з органами державної влади і раніше в країні було запроваджено податкові пільги для стартаперів. Зокрема, набрав чинності з 2017 року закон про стартапи не тільки визначив їх статус, але й надав їм можливість оптимізувати свої витрати. Закон передбачає фіксовану ставку податку на оплату праці для стартапів у розмірі 252 євро, якщо заробітна плата не перевищує 4 тис. євро. До впровадження цього закону, як зазначила голова асоціації, підприємці-стартапери платили податки нарівні з усіма і податкові збори складали 40-45% від суми нарахованої зарплати.

Для того щоб отримати статус стартапу в Латвії, проект повинен залучити не менше 30 тис. євро фінансування. Крім того, є обмеження щодо обігу. "200 тис. євро може обертати стартап в перші 2 роки життя або 5 млн євро в перші п'ять років існування", - підкреслила Новицька.

Вона також додала, що Латвія хоче стати місцем, де стартують талановиті підприємці. "Наша мета – зробити Латвію ідеальним місцем в Європі, де стартапи починають свій шлях", - срезюмировала голова асоціації.

Нагадаємо, Франція вводить стартап-візи.