ua en ru

Латвія не має наміру видавати США підозрюваного у створенні комп'ютерного вірусу

Латвія не бажає видавати США свого громадянина Дениса Чаловского, підозрюваного в співучасті в комп'ютерному пограбування, передає BBC.

Латвійський суд вже двічі відхилив американське клопотання про екстрадицію.

У заяві міністра закордонних справ Латвії Едгар Ринкевича йдеться, що, згідно з латвійським законів, покарання має бути пропорційно злочину. У США Чаловскому загрожує 60-річний термін.

"На мій погляд, таке покарання не відповідає тяжкості злочину", - сказав міністр. Крім того, є обгрунтовані сумніви в тому, що діяння, приписувані Чаловскому, вчинені на території США. І нарешті, навіть якщо він буде визнаний винним, немає ніяких перешкод до того, щоб він відбував покарання на території Латвії, зазначив Ринкевич.

Як повідомлялося, федеральна прокуратура США висунула трьом жителям Східної Європи: росіянину Микиті Кузьміну, громадянину Румунії Міхая Йонуца Пэунеску і громадянину Латвії російського походження Чаловскому - звинувачення в розповсюдженні комп'ютерного вірусу Gozi з метою нелегального зняття грошей з банківських рахунків. Сума завданих збитків оцінюється в кілька мільйонів доларів. За твердженням адвокатів Чаловского, докази участі їх підзахисного у створенні вірусу сумнівні, одержувачем вкрадених грошей він не був, а в разі видачі в США до нього можуть бути застосовані тортури. Решта фігурантів справи вже заарештовані в США і Румунії та утримуються під вартою.