ua en ru

У Латвії затримали екс-президента CityCommerce Bank

У Латвії затримали екс-президента CityCommerce Bank Фото: Рейнис Тумовс (vk.com)

Наразі вирішується питання щодо його екстрадиції

У Латвії затримали екс-президента ПАТ "Міський комерційний банк" (CityCommerce Bank) Рейниса Тумовса, якого підозрють у привласненні майже 300 млн гривень. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на прес-службу Національної поліції України.

Як зазначається, Тумовса затримали за запитом української сторони. Він знаходився у міжнародному розшуку.

"За запитом української сторони правоохоронні органи Латвійської Республіки затримали президента - одного з власників ПАТ "Міський комерційний банк" (CityCommerce Bank), який знаходився у міжнародному розшуку. Президент та голова правління даної фінустанови через підконтрольні їм комерційні структури вивели активи банку. Наразі готуються матеріали щодо екстрадиції затриманого", - йдеться в повідомленні.

Повідомляється, що екс-керівництво банку разом із іншими комерційними структурами причетні до виведення та привласнення активів банку. Сума завданих збитків становить майже 300 млн гривень.

Під час слідства було встановлено, що упродовж 2013-2014 років посадовці видали кредити фіктивним фірмам, а кошти легалізували через підконтрольні їм комерційні структури. Зокрема, фіктивним підприємствам надавалися кредити під забезпечення майна, вартість якого була завищена в десятки разів.

Обом посадовцям було повідомлено про підозру: президенту - одному з власників - ПАТ "Міський комерційний банк" та голові правління. У 2017 році керівників банку оголосили у міжнародний розшук.

Зазначається, що Тумовса затримали у Латвії у жовтні 2018 року, йому обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком один рік.

Щодо голови правління "Міського комерційного банку", було встановлено, що він отримав громадянство РФ та виїхав до тимчасово окупованої території АР Крим.

У Латвії затримали екс-президента CityCommerce Bank

Нагадаємо, раніше РБК-Україна повідомляло, що в 2017 році екс-президент CityCommerce Bank втік до Латвії.

Повідомлялося, що 30 грудня 2016 року стосовно Тумовса правоохоронці склали повідомлення про підозру, а 4 січня 2017 року його оголосили в міжнародний розшук. 12 січня було отримано дозвіл на його затримання для застосування запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою.

Відзначимо, 13 вересня 2016 року Тумовса було видано посвідку на проживання в Латвії до вересня 2021 року.