ua en ru

ЛАГ переконала владу Сирії вивести армійські підрозділи з міст і житлових зон

Делегація Ліги арабських держав (ЛАГ) переконала Сирію вивести армійські підрозділи з міст і житлових зон, повідомляє Reuters. Крім того, перемовники переконали керівництво республіки в черговий раз піти на поступки і випустити з тюрем ув'язнених, які були арештовані в ході придушення безладів. Також повідомляється, що влада країни має намір утримуватися від силових заходів і допустити представників іноземних ЗМІ для освячення ситуації в країні.
"Ми раді досягнутому успіху, ще більшу радість доставить факт якнайшвидшого виконання домовленостей", - заявив прем'єр-міністр Катару шейх Хамад бін Яссім аль-Тані. Зачитуючи заяву про досягнуті домовленості, він особливо відзначив, що ЛАГ продовжить роботу в напрямку створення умов конструктивного діалогу між владою і опозицією, який планується розпочати протягом двох тижнів.
Незважаючи на досягнутий прогрес ЛАГ, Вашингтон заявив, що не має наміру знижувати тиск на Президента Башара Асада, який, на думку США, втратив легітимність і не має права управляти країною.
"Наша позиція незмінна - він втратив легітимність і повинен подати у відставку", - йдеться в заяві Білого Дому, яку озвучив офіційний представник Джей Карні.
Нагадаємо, з березня 2011 р., в Сирії проходять масові протестні виступи громадян, що почалися на хвилі так званої "Арабської весни". За даними правозахисних організацій, в результаті придушення мирних демонстрацій вбито понад 3 тис. чоловік. У свою чергу офіційна влада повідомляє, що втрати серед мирного населення не перевищують 1 тис. осіб, крім цього підкреслюють, що від рук демонстрантів загинуло близько 700 співробітників правоохоронних органів. Об'єктивність всіх даних залишається під питанням, оскільки їх не можна перевірити.