ua en ru

Квота на експорт баранини і козлятини в ЄС на 20% перевищує її виробництво в Україні, - УКАБ

В рамках автономних торгових преференцій Європейським Союзом Україні була надана квота на експорт баранини і козлятини в ЄС, що на 20% перевищує її виробництво в Україні. Про це йдеться в повідомленні асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ).

"У рамках автономних торгових преференцій Україні була надана квота на експорт баранини і козлятини в ЄС у розмірі 20 тис. тонн в рік, проте вітчизняне виробництво даного виду м'яса становить лише 16,6 тис. тонн", - йдеться в повідомленні.

За інформацією УКАБ, в 2013 році загальне виробництво даного виду м'яса склало 18,7 тис. тонн. У нинішньому році у зв'язку з тимчасовою окупацією Криму і скороченням поголів'я дрібної рогатої худоби, очікується зниження виробництва до 16,5-16,6 тис. тонн.

Крім того, асоціація повідомляє про те, 87% поголів'я кіз та баранів в Україні знаходиться у володінні населення, а не промислових підприємств, а нині існуючі виробництва відрізняються низькою якістю.

"Для експорту даного м'яса в ЄС виробники повинні пройти сертифікацію, однак в Україні сучасні модернізовані підприємства з виробництва баранини і козлятини практично не представлені. Цим пояснюється відсутність інтересу до відкриття цього ринку", - повідомила експерт аграрних ринків УКАБ Аліна Жарко.

Нагадаємо, в жовтні Арсеній Яценюк заявляв, що Україна повністю використала квоти на постачання в ЄС пшениці і кукурудзи.

Також Україна домовилася з ЄС про постачання української крохмалопаточної продукції.