ua en ru

Курс на євроінтеграцію передбачає, що економічного зростання в Україні в найближчому майбутньому не буде, - Медведчук

Курс на європейську інтеграцію передбачає, що економічного зростання в Україні не буде ні зараз, ні в найближчому майбутньому. Про це у своєму блозі заявив лідер громадського руху "Український вибір" Віктор Медведчук.

"Євростат та Державна служба статистики України синхронно рапортують про економічний спад, але, заради об'єктивності, слід визнати, що в ЄС все-таки справи йдуть трохи краще. Зниження промислового виробництва порівняно з минулим роком в Європейському Союзі склало 1,6%. В Україні, для порівняння, 5,3%. Природа кризових явищ в нас однакова, однак протягом хвороби і її рецидиви виявляються в кілька різних формах. По-перше, Європа, на відміну від України, встигла накопичити «жировий запас» в буремні 90-ті та нульові роки. По-друге, центральні держави ЄС вміло перерозподіляють «вершки і корінці», в результаті чого падіння припадає переважно на країни європейської периферії. Тобто, на Болгарію, Грецію, Ірландію, Іспанію, Литву та деякі інші, тоді як провідні країни поки відбуваються символічним зниженням частки відсотка. При цьому в ЄС не можуть не розуміти, що криза - це не короткостроковий каприз ринку, а тенденція, яка прийшла всерйоз і надовго. Так, обсяги вироблених товарів тривалого використання зменшилися в зоні євро на 6,2% і на 5,1% по країнах ЄС. Що є передвісником відповідного падіння в майбутньому і з інших сфер. По-третє, компетенція керівних органів ЄС в цілому значно вище, ніж у нас в Україні. На тлі часто неадекватних заяв Єврокомісії (які до того ж не ведуть ні до яких наслідків), ми бачимо вмілі та злагоджені дії, наприклад, у Центробанку", - зазначив Медведчук.

Україні ж, за його словами, болючіше падати і небезпечніше. Якщо Європа не планує зростання ВВП у середньостроковій перспективі, збираючись і далі балансувати на нулі з незначними зрушеннями в бік зниження, то для них така політика, очевидно, не смертельна. Так, доведеться пожертвувати якимись соціальними гарантіями. Ще трохи підняти планку пенсійного віку. Посилити експлуатацію мігрантів з країн третього світу - бігти їм все одно нікуди, подивіться, що твориться на Близькому Сході і в Африці. Тобто, Європа виживе навіть після десятиліття негативного зростання, якщо, звичайно, відсотки щорічного падіння не будуть обчислюватися двозначними числами.

"Але ми-то до таких обмежень абсолютно не готові. Курс на європейську інтеграцію чесно передбачає, що економічного зростання в Україні не буде ні зараз, ні в найближчому майбутньому. Європейські стандарти - так. Зростання економіки - поки що ні. Зачекайте, можливо, потім. І хоч ми ще не вступили в Зону вільної торгівлі з ЄС, цим курсом Україна йде вже не перший рік. І системні проблеми в економіці у нас теж не вчора з'явилися.
Між тим, зростання нам просто необхідний. І не один-два відсотки (про які, до речі, сьогодні можна тільки мріяти), а мінімум п'ять-шість. Це питання навіть не добробуту громадян, а виживання країни. Занадто багато чого потрібно зробити, надто довго недофінансовані сфери, на яких тримається вся державна конструкція. Не будемо говорити вже про те, скільки мільйонів громадян України знаходяться на межі виживання - і саме на них, в першу чергу, відіб'ється загальне погіршення економічного становища. Можна задкувати назад, коли у тебе за спиною рівний майданчик. Але в даному випадку позаду нас - прірва. Дуже просто зірватися і тоді вже не допоможуть ніякі європейські цінності.

При цьому у нас є всі можливості для ривка. Є економічно прораховані вченими та експертами обґрунтування. Вони передбачають участь України в роботі Митного союзу, що дає можливість відновити і розвивати економіку. Але нагадування про це зайвий раз - дратує прихильників європейської інтеграції. Вони, схоже, вже розписали план утилізації країни в обмін на затишні вілли на березі Середземного моря. Тому їм важко прийняти те, що пацієнт в останній момент може усвідомити, що відбувається і втекти від лікарів, які його не збираються лікувати, а розібрати на органи", - резюмував політик.