ua en ru

Курс євро виріс до 11-місячного максимуму до долара на тлі заяв Драги і статистики Німеччини

Курс євро виріс до 11-місячного максимуму до долара і 21-місячного максимуму до ієни після публікації звіту про діловому кліматі Німеччини, заяв глави Європейського центробанку Маріо Драгі і даними про дострокову виплату трирічних кредитів ЄЦБ банками єврозони, передає Reuters.

Курс євро до долара зріс на 0,48% до 1,3438 дол., раніше піднявшись до 1,3442 дол., а проти ієни євро подорожчав на 0,5% до 121,48 ієни.

"Всі індекси вказують на істотне поліпшення фінансової ситуації", - підкреслив глава ЄЦБ. При цьому він додав, що зміцнення фінансового ринку поки що не вплинуло на стан економіки в цілому. У цілому, за його словами, початок 2013 р. виглядає більш перспективним для економіки єврозони, ніж початок 2012 р.

На думку Драги, найбільш важливою метою для єврозони на даний момент є подолання роздробленості на фінансових ринках.

Індекс ділового клімату Німеччини, що розраховується німецьким економічним інститутом Ifo, виріс в січні до 104,2 пункту з грудневого значення 102,4 пункту при прогнозах аналітиків 103 пункту.

"Ми впевнені в євро і чекаємо його зростання вище 1,35 дол. в найближчі тижні", - сказав стратег з валютних ринків Deutsche Bank Джордж Саравелос.

Курс долара до ієни виріс на 0,53% до 90,81 ієни. Ієна дешевшає після того, як японські ЗМІ в четвер процитували заступника міністра економіки, який сказав, що спад валюти буде продовжуватися і що курс долара в 100 ієн не повинен викликати побоювання.

"Схоже, що всякий раз, коли в парі долар/ієна відбувається корекція, який небудь японський політик каже що-те, щоб знизити курс ієни. Японська влада, безсумнівно, прагнуть звернути увагу ринку на необхідність стимулювання інфляції", - сказав директор з аналізу валютних ринків Standard Chartered Bank Келлум Хендерсон.

Споживчі ціни в Японії в грудні знизилися на 0,2% при прийнятому центробанком цільовому показнику інфляції 2%.

"Перебуваючи під політичним тиском, Банк Японії повинен продовжити активну пом'якшення політики", - прогнозує стратег з валютних ринків Brown Brothers Harriman Масасі Мурата.