ua en ru

Курдистан посилив оборону спірних територій на кордоні з Іраком

Курдистан посилив оборону спірних територій на кордоні з Іраком Фото: курдський військовослужбовець (flickr.com-kurdishstruggle)

На кордон з Іраком відправлено кілька тисяч курдських ополченців пешмерга

Кілька тисяч курдських ополченців пешмерга були відправлені на кордон з Іраком для захисту спірних територій, у тому числі в багатому нафтою регіоні Кіркук. Про це з посиланням на владу Іракського Курдистану повідомляє Reuters.

Водночас ополченці відсунули лінію фронту на 3 км на південь від Кіркука, щоб знизити напруженість у регіоні і зменшити ризик зіткнення з військами Багдада. За словами віце-президента Іракського Курдистану, в Кіркуку з 12 жовтня було розміщено ще 6 тис. пешмерга. Ополченці контролюють регіон із 2014 року.

Повідомлялося, що на початку жовтня прем'єр-міністр Іраку Хайдер аль-Абаді закликав пешмерга примкнути до рядів іракських збройних сил. За його словами, вступивши в армійські підрозділи, курди зможуть забезпечити безпеку мирного населення й "відновити" спірні зони.

Раніше аль-Абаді запропонував курдам ввести спільну адміністрацію в спірних регіонах, включаючи Кіркук. Однак, за словами прем'єра, курдська влада повинна визнати "вищий авторитет" Іраку, укладаючи угоду. Також Іракський парламент наприкінці вересня звернувся до аль-Абаді з пропозицією силового захоплення спірних територій.

Нагадаємо, референдум про незалежність Іракського Курдистану відбувся 25 вересня 2017 року. Результати референдуму показали, що більшість курдів виступили за незалежність регіону. Ірак, Іран і Туреччина не визнали підсумки референдуму. Країни пригрозили Іракському Курдистану санкціями і блокадою, а Багдад зупинив авіасполучення з курдської столицею - Ербіль.