ua en ru

КСУ не має права проводити слухання в закритому режимі, - А.Селіванов.

Конституційний суд України не має права проводити слухання в закритому режимі. Про це РБК-Україна повідомив постійний представник Верховної Ради України в КСУ Анатолій Селіванов. За його словами, стаття 72 закону про Конституційний суд України не передбачає письмові слухання. «В законі про КСУ взагалі немає такої форми слухань», - сказав він.

А.Селіванов зазначив, що практика письмових слухань не дає можливості сторонам висловити в повній мірі свою позицію, а, відтак, суд не може «повно, об'єктивно і всебічно вивчити предмет суперечки».

В свою чергу, як повідомили РБК-Україна в прес-службі КСУ, регламент КСУ дозволяє проводити як усні, так і письмові слухання по справі. Рішення з цього приводу приймається на засіданні КСУ.

Також в регламенті йдеться про те, що усні слухання призначаються у випадку, коли для всебічного вивчення справи необхідно в процесі слухань почути усні пояснення учасників конституційного провадження.

В прес-службі додали, що у випадку усних або письмових слухань вони є відкритими для учасників тієї чи іншої справи.

Нагадаємо, що закон про вибори Президента вивчався КСУ в режимі письмових слухань. Також сьогоднішнє рішення щодо рішення про направлення благодійних внесків на виплату зарплати слухалось в письмовому режимі.