ua en ru

КСУ: В Україні відбувають покарання сім злочинців, яким смертну кару було замінено на 15 років позбавлення волі

В Україні на сьогодні відбувають покарання сім злочинців, яким смертну кару свого часу було замінено на15 років позбавлення волі. Про це на брифінгу, коментуючи сьогоднішнє рішення КСУ визнати заміну смертної кари довічним позбавленням волі пом'якшувальною відповідальністю, що має зворотну дію у часі, заявив суддя-доповідач по даній справі Юрій Баулін.

"Всі особи, що вчинили особливо тяжкі злочини до 29-го березня 2000 р. підлягають покаранню або довічним позбавленням волі, або позбавленням волі до 15 років", - зазначив Ю.Баулін. Також він додав, що по відношенню до тих, хто вчинив тяжкий злочин пізніше - діє пряма дія кримінального кодексу зі змінами від 29 березня 2000 р. - довічне ув'язнення.

Також він повідомив, що станом на 29 грудня 1999 р. (коли почав діяти мораторій на смертну кару) виконання вироку (смертної кари) очікували 405 осіб. Зараз 358 осіб відбувають довічне ув'язнення у зв'язку з заміною смертної кари, а сім осіб, що до мораторію були засуджені до смертної кари, отримали не довічне ув'язнення, а певний термін позбавлення волі через відповідні рішення Верховного суду щодо них.

Нагадаємо, що 29-го грудня 1999 р. КСУ визнав неконституційною смертну кару, а через 3 місяці 29-го березня 2000 р. ВРУ внесла зміни до Кримінального кодексу, якими замінила смертну кару довічним ув'язненням.