ua en ru

КСУ визнав неконституційними ряд положень Кодексу адміністративного судочинства

КСУ визнав неконституційними ряд положень Кодексу адміністративного судочинства Конституційний суд України

Конституційний суд України (КСУ) визнав неконституційними положення ч. 2 ст. 171/2 Кодексу адміністративного судочинства України, згідно з якою рішення місцевого загального суду як адміністративного суду у справах з приводу рішень, дій чи бездіяльності суб'єктів владних повноважень щодо притягнення до адміністративної відповідальності є остаточним і оскарженню не підлягає. Таке рішення оголосив голова КСУ Юрій Баулін, передає кореспондент РБК-Україна.

"Визнати такими, що не відповідають Конституції України (є неконституційними), положення частини другої статті 171/2 Кодексу адміністративного судочинства України", - заявив Баулін.

За його словами, Конституційний суд вважає, що положення частини другої статті 171/2 Кодексу адміністративного судочинства України суперечать вимогам ч. 1 ст. 8, 1 ч. ст. 55, п. 8 ч. 3 ст. 129 Конституції України.

Баулін зазначив, що вирішуючи порушене в конституційному поданні питання, Конституційний Суд України виходить, зокрема, з того, що відповідно до Конституції України однією з основних засад судочинства є забезпечення апеляційного та касаційного оскарження рішення суду, крім випадків, встановлених законом. Конституційний Суд України вважає, що право на судовий захист включає в себе, зокрема, можливість оскарження судових рішень в апеляційному та касаційному порядку, що є однією з конституційних гарантій реалізації інших прав і свобод, захисту їх від порушень і протиправних посягань, у тому числі від помилкових та неправосудних судових рішень.

Разом з тим КС прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді невідкладно врегулювати питання щодо оскарження судового рішення місцевого загального суду як адміністративного суду у справах з приводу рішень, дій чи бездіяльності суб'єктів владних повноважень про притягнення особи до адміністративної відповідальності.

Нагадаємо, Мін'юст має намір представити свою позицію щодо закону про люстрацію в КСУ 16 квітня.