ua en ru

У Криму введено карантин через нашестя американського білого метелика

У Криму введено карантин через нашестя американського білого метелика Фото: навала американського білого метелика

Небезпечний карантинний шкідник було виявлено в Нижньогірському районі півострова

Управління Федеральної служби РФ з ветеринарного і фітосанітарного нагляду (Россільгоспнагляду) по Республіці Крим та місту Севастополь у зв'язку з виявленням осередку американського білого метелика встановило карантинну фітосанітарну зону і ввело карантинний фітосанітарний режим у межах земель села Охотське Нижньогірського району Республіки Крим (на площі 169,5 га). Про це повідомили у прес-службі відомства.

Як наголошується, служба по земельному і фітосанітарного нагляду РК при проведенні карантинного фітосанітарного моніторингу виявила карантинний об'єкт - американського білого метелика (Hyphantria cunea Drury).

На період дії карантинного фітосанітарного режиму вивезення плодів кісточкових, зерняткових, винограду і ягідних культур за межі карантинної фітосанітарної зони здійснюється за документом, що посвідчує відсутність карантинного шкідника.

Також повідомляється, що при виявленні фактів, які підтверджують порушення або неналежне виконання заходів з локалізації та ліквідації осередків карантинних об'єктів, громадяни та юридичні особи притягуються до адміністративної відповідальності з накладенням штрафних та інших санкцій.

"Американський білий метелик - небезпечний карантинний шкідник, який вражає шовковицю, клен американський, яблуню, сливу, черешню, горіх волоський, грушу, айву, абрикос, персик, черемху, шипшину тощо (всього до 230 видів деревно-чагарникових і трав'янистих рослин). У зв'язку з багатоядністю, високою плодючістю і наявністю кількох поколінь у році шкідник являє велику небезпеку", - йдеться в повідомленні.

Гусениці американського білого метелика повністю об'їдають листя, утворюють гнізда, обплітаючи гілки павутиною. Таке пошкодження насаджень призводить до порушення процесів обміну в рослинах і їх ослаблення, що знижує врожайність плодових культур, послаблює захисні, декоративні та естетичні функції зелених насаджень. Розвиток рослин пригнічується, деякі з них навіть гинуть, особливо при багаторазових ушкодженнях.

Для успішного знищення цього небезпечного шкідника необхідно регулярно оглядати дерева, чагарники і трав'янисті рослини на присадибній ділянці (в 1-й декаді червня і у 2-й декаді серпня), а при виявленні павутинних гнізд обов'язково зрізати і спалювати їх разом із гусеницями.

Як повідомлялося, в Россільгоспнагляді ще не погодили знищення української продукції у Криму.