ua en ru

У Криму склали список українських активістів, які виїжджали на Майдан

У Криму склали список українських активістів, які виїжджали на Майдан Фото: Ольга Скрипник

У списку близько 50 осіб, зокрема Рефат Чубаров

У прокуратурі Криму склали список людей, які знаходяться під кримінальним переслідуванням у зв'язку з тим, що виїжджали з Криму в Київ під час Евромайдана. Про це в ході брифінгу заявила координатор Кримської польовий місії Ольга Скрипник, передає кореспондент РБК-Україна.

"З'явилися так звані списки людей, які просто виїжджали з Криму в період Майдану. В першу чергу тих, хто виїжджав до Києва. Вже були опубліковані 8 сторінок кримінальної справи, точніше оперативно-розшукових дій у зв'язку з кримінальними справами. Це списки українських активістів, журналістів, які виїжджали на Майдан, до Києва в січні-лютому місяцях. Всі ці люди потенційно, на думку слідства, можуть бути злочинцями. В принципі всі ці люди знаходяться під кримінальних переслідуванням", - заявила Скрипник.

За її словами, в цих списках значиться велика кількість відомих людей, таких як Рефат Чубаров, Ахтем Чийгоз, Заїр Смедляєв, Андрій Щекун, сім'я Ковальських, Едуард Леонов, Сергій Юрченко, Сергій Мокренюк.

"Це величезні списки. У нашому розпорядженні лише 8 листів і там вже більше 50 осіб, які потенційно можуть стати злочинцями. Скільки всього цих листів - невідомо. Це досить масштабна справа", - зазначила Скрипник.

Вона також додала, що практично ніхто з цих людей в даний момент не знаходиться на території Криму, або ж частина з них вже знаходяться в місцях ув'язнення".

Нагадаємо, також у Кримській польовий місії заявили, що деякі рішення, які приймає українська влада щодо анексованого Криму, порушують Женевську конвенцію і деякі рішення Європейського союзу.