ua en ru

У Криму готують "перепис" іноземних власників стратегічних підприємств

Комісія уряду РФ із законопроектної діяльності схвалила проект змін до закону про іноземні інвестиції у стратегічні компанії, повідомляє РБК.

Документ зобов'яже зарубіжних інвесторів повідомляти про своє володіння 5% і більше у статутному капіталі підприємств, які зареєстровані у Криму чи Севастополі і мають стратегічне значення.

Якщо іноземний інвестор не повідомить цю інформацію, він буде позбавлений права голосу на загальних зборах акціонерів стратегічної компанії в судовому порядку. Після надання даних його право голосу може бути відновлено в повному обсязі, йдеться в повідомленні на сайті уряду.

Закон, який зобов'язав іноземних власників стратегічних підприємств повідомляти про це державі, в Росії з'явився у 2008 році. Законопроект поширює цю норму на територію недавно анексованих територій, пояснює заступник директора напрямку держфінансів S&P Карен Вартапетов. За його словами, дані подібного "перепису" зазвичай використовуються "для моніторингу діяльності стратегічних і планованих ними угод".

Згідно з вимогами закону від 2008 року, на те, щоб відзвітувати перед уповноваженим органом, інвесторам відводиться 180 днів. Для Криму термін звітності скорочений удвічі.

"Перепис" іноземних власників розпочнеться після того, як у Криму завершиться масова націоналізація стратегічних підприємств, що належали українським власникам. Наприкінці лютого глава Криму Сергій Аксьонов заявляв журналістам, що влада республіки прийняла останні рішення щодо націоналізації, "як і обіцяла".

Нагадаємо, раніше Президент України Петро Порошенко спрогнозував, що Україна відсудить у Росії все відібране майно у Криму.