ua en ru

Перед анексією Криму морпіхам на півострові наказали висуватися на Київ

Перед анексією Криму морпіхам на півострові наказали висуватися на Київ Фото: спікер ССО заявив, що кримських морпіхів викликали в Київ перед анексією півострова

Морським піхотинцям, які дислокувалися в Криму, перед самою анексією півострова наказали висуватися на Київ

Спікер Сил спеціальних операцій Збройних сил України Олексій Нікіфоров заявив, що українські морські піхотинці, які дислокувалися в Криму до анексії півострова, в лютому 2014 отримали розпорядження від колишнього військового керівництва України висуватися в Київ. Про це повідомляє "Крим. Реалії".

"Все почалося 19 лютого 2014 року, коли був призначений командувач Військово-морських сил Збройних сил України начальником Генерального штабу і поїхав у Київ. Буквально відразу за ним прийшло розпорядження, в якому першому батальйону морської піхоти феодосійському була поставлена задача відбути до Києва. Не бачив самого розпорядження, в якому було поставлено завдання, що саме робити, але те, що їхали в Київ - однозначно. Вони провели посадку в ешелони і попрямували без усякого шуму, по-військовому. Мою батальйону була поставлена задача відправити одну з рот саме в містечко постійної дислокації, так як всі поїхали буквально в повному складі", - розповів Нікіфоров.

Він додав, що тодішнє військове керівництво України могло розглядати кримські підрозділи морської піхоти не як посилення підрозділів "Беркуту", а як охорону військових об'єктів.

"Нам уявлялося, що коли адмірал Юрій Ільїн, колишній Головнокомандувач Збройних сил України, теж колишній морський піхотинець, прийшов в Генеральний штаб, побачив якісь події на Майдані, то подумав, що, мовляв, де мої морпіхи, щоб охороняти або Генштаб, або склади може", - зазначив Нікіфоров.

Нагадаємо, народний депутат від фракції "Блок Петра Порошенка" Рефат Чубаров закликає внести зміни до Конституції в частині переформатування Криму.