ua en ru

Кримські татари 18 травня під час 70-ї річниці депортації із Криму пронесуть прапор України, - Джемілєв

Джемілєв повідомив, що після 16 травня спробує ще раз потрапити до Криму для участі у святкуванні річниці.

Кримські татари 18 травня під час 70-ї річниці депортації із Криму пронесуть прапор України. Про це на прес-конференції заявив нардеп із фракції "Батьківщина", екс-глава Меджлісу кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв, передає кореспондент РБК-Україна.

При цьому, за словами Джемілєва, можливі провокації.

"Можливі кілька сценаріїв. Перший сценарій - це коли влада захоче провести цей день за своїм форматом. Це означає, що на трибуні будуть присутні представники окупаційної влади, будуть зачитувати слово Путіна про те, як він турбується про кримських татар, як їм буде добре при російській владі. У такому разі не виключаємо ексцесів, коли трибуну будуть закидати яйцями або чим-небудь, що потрапить під руку, і, відповідно, будуть втручання силових структур", - розповів нардеп.

"Можливо будуть провокатори, які виллються у демонстрації, де збереться 30-40 тис. людей з російськими прапорами, тоді також не виключаються ексцеси і втручання силових структур", - продовжив він.

"Третій варіант, коли кримські татари вийдуть з національними прапорами і українським прапором, а російська влада кидається на цей прапор, як бики на червону тканину. Тут також не виключається силовий варіант. Одним словом, при будь-якому розвитку подій не виключаються ексцеси", - наголосив Джемілєв.

Він додав, що цього разу, напевно, не прибудуть представники кримськотатарської діаспори з Румунії, Туреччини, США, ЄС, тому що літаки у Криму зараз не літають. За словами нардепа, до Криму можуть не впустити також російських дисидентів.

Джемілєв повідомив, що після 16 травня спробує ще раз потрапити до Криму для участі у святкуванні річниці.

Нагадаємо, Джемілєву власті Криму заборонили в'їзд.

Як повідомлялося, Кабінет міністрів України вимагає негайного скасування всіх заборон і обмежень, накладених Росією на кримських татар.