ua en ru

Катастрофа російського літака Ту-154: усі подробиці

Катастрофа російського літака Ту-154: усі подробиці Фото: катастрофа Ту-154 над Чорним морем

Катастрофа російського Ту-154 сталася в ніч на неділю

Катастрофа російського літака Ту-154 над Чорним морем сталася в ніч на неділю, 25 грудня. РБК-Україна зібрало подробиці події і продовжує стежити за ходом пошуково-рятувальних операцій.

Російський літак Ту-154 зник з радарів через 2 хвилини після зльоту

Літак Ту-154 Міністерства оборони Росії вилетів з Адлера в Сирію у неділю, 25 грудня, о 04:25 за київським часом і зник з радарів через 2 хвилини після зльоту.

Диспетчери в Сочі не могли зв'язатися з військовим літаком, на борту якого, за попередніми даними, перебували близько 100 осіб.

Фрагменти літака після катастрофи Ту-154 знайшли біля Чорного моря

В 1,5 км від берега Чорного моря в Сочі були виявлені фрагменти і стійку шасі військового літака Ту-154 на глибині 50-70 м, а також маслянисту пляму. В результаті чого стало зрозуміло, що Ту-154 зазнав аварії і впав у Чорне море.

Оборонне відомство РФ оприлюднило список пасажирів Ту-154, які перебували на борту. У списку значилися 92 людини, серед яких вісім членів екіпажу, вісім військових, 64 артиста ансамблю імені Александрова, дев'ять працівників ЗМІ ("Першого каналу", "Зірки" і НТВ), двоє чиновників, а також виконавчий директор фонду "Справедлива допомога" Єлизавета Глінка, також відома як Доктор Ліза.

За фактом аварії російського літака Ту-154 завели кримінальну справу

За фактом авіакатастрофи літака Ту-154 Міноборони РФ відкрило кримінальне провадження. Справу порушили за ст. 351 КК Росії - "порушення правил польотів, що спричинило тяжкі наслідки".

В рамках розслідування співробітники Слідчого комітету Росії вилучили передполітну документацію, а також допитали посадових осіб і технічний персонал, який готував Ту-154 до польоту.

Президент Російської Федерації Володимир Путін доручив створити комісію з розслідування авіакатастрофи. Очолить комісію міністр транспорту РФ Максим Соколов, який вже прибув до Сочі.

Рятувальники виявили тіла 10 загиблих в результаті катастрофи Ту-154

На даний момент виявлені і підняті тіла 10 загиблих. За словами директора Центру імені Сербського Зураба Кекелідзе, для впізнання останків знадобиться генетична експертиза.

Тих, хто вижив, в районі катастрофи літака не виявлено, в Міноборони РФ стверджують, що всі, хто був на борту Ту-154, загинули.

У пошукових роботах беруть участь близько 30 кораблів і суден. Також до пошуків підключені більше 40 рятувальників та водолазів. Планується використовувати телекерований підводний апарат "Фалькон". Повідомляється, що пошукова операція буде вестися цілодобово.

Катастрофа російського літака Ту-154: усі подробиціКатастрофа російського літака Ту-154: усі подробиціКатастрофа російського літака Ту-154: усі подробиціКатастрофа російського літака Ту-154: усі подробиціКатастрофа російського літака Ту-154: усі подробиціКатастрофа російського літака Ту-154: усі подробиціКатастрофа російського літака Ту-154: усі подробиціКатастрофа російського літака Ту-154: усі подробиціКатастрофа російського літака Ту-154: усі подробиціКатастрофа російського літака Ту-154: усі подробиці

Фото: в районі катастрофи російського Ту-154 ведеться пошукова операція

Можливі причини катастрофи російського Ту-154 над Чорним морем

Найбільш імовірною причиною катастрофи російського Ту-154 названа технічна несправність літака. Голова комітету Ради Федерації з оборони та безпеки Віктор Озеров виключив версію теракту на борту Ту-154.

"Версію теракту я виключаю повністю. Літак міноборони, повітряний простір Росії, тут не може бути такої версії... Літак повинен був зробити після зльоту розворот над морем, може бути, не вийшов на потрібну траєкторію", - сказав Озеров.

Родичам загиблих у катастрофі Ту-154 виплатять компенсації

Сім'ям загиблих у катастрофі Ту-154 виплатять компенсації. По 2 млн рублів буде виплачено в межах Повітряного кодексу. Крім того, родичі військових отримають по 5,8 млн рублів від страхової компанії "Согаз", а сім'ї цивільних осіб додатково отримають по 1 млн рублів з Фонду соціального страхування.

Таким чином, розмір виплат за фактом авіакатастрофи складе до 7,8 млн рублів для військових і 3 млн рублів для цивільних осіб. Також родичам пообіцяли в разі необхідності надати допомогу психіатрів.

Понеділок, 26 грудня, у зв'язку з катастрофою російського літака Ту-154 під Сочі оголошений в Росії загальнонаціональним днем жалоби.

При катастрофі російського Ту-154 ніхто не вижив

У Міністерстві транспорту Російської Федерації констатують відсутність відомостей про тих, хто вижив в результаті катастрофи Ту-154. За словами глави Мінтрансу РФ Максима Соколова, всі генетичні експертизи, пов'язані з упізнання загиблих у катастрофі, будуть проводитися міністерством оборони Росії в Москві. У зв'язку з цим Соколов звернувся з проханням до родичів загиблих не приїжджати в Сочі, а їхати в російську столицю.

Катастрофа російського Ту-154: основні версії аварії

У Міністерстві транспорту РФ назвали головні версії причин аварії Ту-154 над Чорним морем. Серед них - технічна несправність (хоча раніше в Росії цей варіант виключали) та ймовірна помилка пілота. При цьому ймовірність теракту на борту літака в даний момент не розглядається. У будь-якому випадку, остаточно причини катастрофи Ту-154 повинно встановити слідство за участю спеціальної технічної комісії при Міноборони РФ.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що літак Міноборони Ту-154 впав в Чорне море, а біля берегів знайдені фрагменти і шасі.