ua en ru

Катастрофа російського літака в Єгипті: подробиці катастрофи

Катастрофа російського літака в Єгипті: подробиці катастрофи Фото: ТАСС

На борту літака було понад 200 пасажирів

Сьогодні, 31 жовтня, сталася катастрофа російського літака в Єгипті на борту якого перебували понад 200 пасажирів. Як повідомляє Sky News, російський лайнер Airbus-321, який летів з Шарм-еш-Шейха в Петербург пропав з екранів радарів.

МНС РФ підтвердило наявність 4 українців на борту літака

"О 18.15, за результатами додаткових звернень Генерального консульства України в Санкт-Петербурзі від МНС РФ було отримано офіційне підтвердження про знаходження на борту літака, який зазнав аварії в Єгипті, чотирьох громадян України", - повідомив перший секретар Департаменту консульської служби Міністерства закордонних справ України (МЗС) України Євген Ігнатовський.

У свою чергу міністр закордонних справ України Павло Клімкін опублікував у своєму Twitter список імен загиблих українців.

"Загибель людей - це боляче. Загибель співвітчизників - вдвічі боляче. На борту були 4 українських громадянина. В. Сачук, Л. Мовчанова, В. Усатова, К. Усатов", - повідомив Клімкін.

Літак зник з радарів

"За попередніми даними, літак Airbus A320 "Кагалымавиа", що виконував рейс 92-68 Шарм-еш-Шейх - Санкт-Петербург, вилетів в 6:51 за київським часом. В 7:14 він не вийшов на зв'язок з Ларнакою /Кіпр/ підпис зникла з екранів радарів. На борту було 212 осіб і 7 членів екіпажу", - повідомляє ТАСС з посиланням на представника Росавіації Сергія Извольского.

Катастрофа російського літака в Єгипті: подробиці катастрофи

Фото: рятувальники виявили місце катастрофи російського літака

Учасники пошукової операції на місці катастрофи російського літака в Єгипті повідомляли, що з-під уламків лайнера чути голоси тих, що вижили, передає Reuters. Проте влада Єгипту спростували ймовірність того, що при падінні могли залишитися вижили.

"В даний час даних про вцілілих немає. Єгипетська сторона готується до прийому спецрейса МНС Росії і Росавіації", - заявили також і в посольстві Російської Федерації в Єгипті.

Згідно з останньою інформацією, на місці катастрофи російського лайнера А321 вже виявлені тіла 150 загиблих осіб.

Українці на борту російського А321

Радіостанція "Говорит Москва" з посиланням на джерело в посольстві Росії в Єгипті повідомляла про те, що на борту літака були тільки російські громадяни. Проте прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк все-таки доручив Міністерству закордонних справ з'ясувати, чи перебували на борту українці.

"У разі підтвердження перебування українських громадян на борту літака - вжити невідкладних заходів для встановлення осіб та забезпечити зв'язок з родичами та надання вичерпної допомоги", - йдеться в повідомленні прес-служби Кабміну.

У свою чергу в МЗС повідомили, що на рейс російського літака зареєструвалися 4 громадян України.

Немає ознак того, що літак був збитий

Агентство Reuters з посиланням на джерело в Службі безпеки Єгипту виключає ймовірність того, що літак був збитий бойовиками.

"Не було ніяких ознак того, що російський пасажирський літак, який розбився на Синайському півострові в суботу був збитий", - йдеться в повідомленні.

Разом з тим, російський "Інтерфакс" з посиланням на джерело повідомляє, що в якості основної причини катастрофи в Єгипті називають технічну несправність.

ИГИЛ взяв на себе відповідальність за катастрофу

Бойовики "Ісламського держави" заявили про те, що беруть на себе відповідальність за катастрофу російського літака на Синайському півострові.

BBC уточнює, що заява від імені угрупування з'явилося в месенджері Telegram. Відповідне твердження бойовиків також з'явився в соціальних мережах, що використовуються прихильниками терористів, а також на інтернет-порталі, який активно використовують екстремісти в інформаційних цілях, повідомляє Reuters.

У той же час, міністр транспорту Росії Максим Соколов спростовує дану інформацію.

"Зараз у різних ЗМІ з'являється різна інформація, що російський пасажирський лайнер, що виконував рейс з Шарм-еш-Шейха в Санкт-Петербург, був нібито збитий зенітною ракетою, випущеною терористами. Ця інформація не може вважатися достовірною", - сказав Соколов.

За його словами, влада Єгипту також не володіють відповідною інформацією. Соколов також повідомив, що на місці катастрофи лайнера вже працюють фахівці.

"Чорні ящики" доставлені до генеральної прокуратури Єгипту для розшифровки

DW з посиланням на місцеве видання Al Ahram повідомляє, що єгипетські слідчі вилучили бортові самописці і доставили їх до генеральної прокуратури Єгипту для розшифровки.