ua en ru

Найбільшим акціонером Agricultural Bank of China хоче стати уряд Катару

Арабські інвестори готові взяти участь в первинному розміщенні акцій Agricultural Bank of China, яке, як очікується, стане найбільшим за всю історію світових ринків, пише РБК daily. Вчора стало відомо, що найбільшим акціонером цього китайського банку може стати суверенний фонд Катару. Раніше інтерес до розміщення проявив суверенний фонд Кувейту. До цих пір арабські державні інвестори вельми обережно вкладалися в банківський сектор КНР.

Суверенний фонд Катару, Qatar Investment Authority (QIA), має всі шанси стати найбільшим акціонером першого за кількістю клієнтів банку Китаю - Agricultural Bank of China (ABC). Як повідомив Bloomberg, арабський інвестор, під управлінням якого знаходяться активи на суму близько 60 млрд дол., висловив інтерес до покупки частки в ABC на суму 2,8 млрд дол. Як очікується, IPO цього китайського банку в Гонконзі і Шанхаї збере рекордні 28 млрд дол.

Інтерес QIA був підтверджений підписанням сторонами меморандуму про взаєморозуміння і укладенням угоди про стратегічну співпрацю. Досягнуті домовленості дозволять катарцям і далі нарощувати свою частку в ABC. Натомість китайська кредитна організація отримає підтримку в розвитку свого бізнесу на Близькому Сході.

Kuwait Investment Authority (KIA), за неофіційними даними, готується до покупки трохи меншої частки в ABC: йдеться про акції на суму 0,5-1 млрд дол.

Разом з тим інтерес до вкладань в китайські активи не пропадає і з боку західних компаній. Так, британський банк Standard Chartered має намір інвестувати в ABC близько 500 млн дол. На сьогоднішній день велику частину свого прибутку Standard Chartered отримує в Азіатському регіоні.