ua en ru

Найбільші світові банки можуть змусити збільшити капітал на 3%

Найбільші світові банки повинні будуть збільшити капітал на 3%, щоб захистити платників податків від можливих фінансових проблем банківського сектора, повідомили Reuters в п'ятницю чиновник з Бундесбанку і джерела в банківській галузі.

Проте банкам, що активно розвиваються, загрожує збільшення капіталу на 3-3,5%, так як вони схильні до більш серйозних системних ризиків, повідомили джерела з банківської галузі.

Рада з фінансової стабільності, що займається розробкою плану збільшення капіталу за дорученням країн "Великої двадцятки", зустрінеться 18 липня для обговорення підсумкового варіанту проекту.

"Остаточне рішення ще не прийнято", - сказало джерело, знайоме з ходом переговорів.

За словами члена ради директорів Бундесбанку Андреаса Домберта, від 25 до 30 системно-значущих фінансових інститутів, ймовірно, повинні будуть мати капітал на 2-3 процентних пункти вище, ніж інші.

"Такі надбавки до капіталу дадуть набагато більше, ніж просто поліпшення стабільності фінансових інститутів, іншими словами, скоротять можливість краху", - сказав Домберт.

Спочатку збільшення капіталу торкнеться таких великих банків, як Goldman Sachs, HSBC, Deutsche Bank і Morgan Stanley.

Для інших великих фінансових інститутів, крах яких може дестабілізувати систему, нові вимоги набудуть чинності пізніше.

Розмір надбавки до капіталу буде залежати від таких критеріїв, як ступінь зв'язку з іншою фінансовою системою і чи зможе інший фінансовий інститут виконувати його операції.

"Думаю, (розмір збільшення капіталу) буде становити від 1 до 3%... залежно від взаємозв'язку банку із фінансовою системою", - сказало джерело з банківського сектора.

"Ми все ще намагаємося зрозуміти, наскільки чисто інвестиційні банки менш важливі для стабільності фінансової системи, ніж універсальні банки", - повідомило інше джерело з банківської галузі.

Збільшення капіталу стане доповненням до нових вимог "Базель III", згідно з яким мінімальний розмір капіталу для банків повинен буде становити 7% з 2013 р.