ua en ru

Найбільші банки США перевірять на шахрайство з іпотекою

Найбільші банки США можуть потрапити під розслідування, пов'язане з порушеннями законодавства при продажу цінних паперів, забезпечених іпотечними кредитами.

Найбільші банки США можуть потрапити під розслідування, пов'язане з порушеннями законодавства при продажу цінних паперів, забезпечених іпотечними кредитами, передає "Росія 24".

Міністерство юстиції США на чолі з генпрокурором Еріком Холдером (на фото) готове розпочати розслідування щодо Bank of America, Citigroup, Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Royal Bank of Scotland, UBS і Wells Fargo.

Як пише Financial Times, звинувачення будуть пов'язані з уведенням покупців в оману про якість пропонованих активів.

Судячи з усього, велика частина звинувачень може бути врегульована в досудовому порядку, але не виключено, що суми виплат будуть вельми великими.

Раніше стало відомо, що банк JPMorgan Chase & Co. уклав із владою угоду, за якою повинен виплатити уряду США 13 млрд дол.

Звинувачення проти банку пов'язані з тим, що інвестиційний банк Bear Stearns, що опинився навесні 2008 р. на межі банкрутства і куплений згодом JPMorgan Chase, із 2005 по 2007 рр. вводив в оману своїх інвесторів, продаючи їм цінні папери на основі іпотечних кредитів, ймовірність дефолту за якими була дуже високою.

Банк нібито повідомляв покупцям, у тому числі Fannie Mae і Freddie Mac, неправильні дані про якість позик у цих фінансових інструментах.

Зазначимо, що уряд США може компенсувати банку JPMorgan 4 млрд дол.

Аналогічні звинувачення висуваються проти Bank of America. Компанія Countrywide Financial, яку у 2008 р. купив Bank of America, до настання фінансової кризи в масовому порядку видавала кредити на купівлю нерухомості, не проводячи належного аналізу позичальників, а потім продала ці активи у Fannie Mae, не попередивши про погану якість кредитів. У результаті іпотечні агентства зазнали колосальних збитків, а владі США довелося організовувати їх порятунок.

У цілому, Федеральне агентство із фінансування житла США (FHFA) домагається від банку Bank of America сплати штрафу в розмірі понад 6 млрд дол.

Як заявляв напередодні президент Федерального резервного банку (ФРБ) Далласа Річард Фішер, у США з'являються ознаки зародження нової "бульбашки" на ринку житла.

Нагадаємо, у 2012 р. регулятори і постраждалі клієнти різних країн отримали від банків у вигляді штрафів і компенсацій рекордну суму - понад 20,8 млрд дол. Загалом регулятори різних країн виписали найбільшим міжнародним банкам більше десятка індивідуальних штрафів, від 100 млн до 1,9 млрд дол. Банки також здійснили кілька колективних виплат у кілька мільярдів доларів.

Практично всі порушення були допущені під час фінансової кризи, а також у 2005-2008 рр. Частково така затримка пов'язана з тим, що фінансові злочини найчастіше вкрай складні, а регуляторам потрібен час, щоб оцінити масштаб збитку.