ua en ru

Найбільші авіакомпанії Україні скасували бортхарчування на внутрішніх рейсах економ-класу

На внутрішніх рейсах найбільших українських авіакомпаній більше не будуть годувати. В "АероСвіті", МАУ і "Дніпроавіа" скасували бортхарчування в економ-класі, пояснюючи це прагненням скоротити витрати. Відмова від безкоштовних послуг стає світовою тенденцією - за прогнозами, глобальна індустрія авіаперевезень в наступному році може зазнати збитків понад 8 млрд дол. у разі початку рецесії. Про це повідомляє видання "Комерсант-Україна".

"АероСвіт" і "Дніпроавіа" вирішили не надавати бортове харчування на внутрішніх рейсах економ-класу з 2 листопада, повідомив помічник генерального директора "АероСвіту" із зв'язків з громадськістю Сергій Куций.У "Міжнародних авіалініях України" (МАУ) в листопаді також взяли подібне рішення. "Ми залишили тільки чай, каву та інші безалкогольні напої. Раніше пасажирам пропонувалися бутерброди. З 1 грудня МАУ почала спільні внутрішні польоти з "АероСвітом" з Києва до Донецька, а з "Дніпроавіа "- у Львів, Сімферополь, Івано-Франківськ, Дніпропетровськ і Одесу.

Авіакомпанії прагнуть оптимізувати витрати. "Відмова від харчування може компенсувати підвищення вартості палива", - вважає Сацька. Сергій Куций розповів, що з жовтня постачальники бортхарчування підвищили ціни для внутрішніх рейсів на 25%. "Крім того, з літа на 17% збільшилися ціни на ряд базових послуг у "Борисполі", надходять проекти договорів з підвищеними цінами від регіональних аеропортів, - додає він .- А "Украерорух" з 1 січня на 27% збільшить ставки на аеронавігаційне обслуговування на підході та в районі аеродромів, що вкрай негативно позначиться на ціноутворенні для коротких внутрішніх маршрутів ".
Авіаперевізникам дійсно немає сенсу подавати живлення на коротких маршрутах, погоджується генеральний директор "Київ-Кетерінг" Тетяна Яцюта."Звичайно, ми зацікавлені в тому, щоб у нас було більше замовлень. Але, наприклад, в СРСР на рейсах взагалі видавати один льодяник, і проблем не виникало", - розповідає вона. Євгенія Сацька підкреслює, що закордонні авіакомпанії зазвичай не надають бортхарчування на маршрутах, тривалість яких становить не більше 1 год. 20 хв. "Час у польоті на внутрішньоукраїнських рейсах менше години. При цьому наші рейси в Донецьк, Сімферополь та Одесу виконують середньомагістральні літаки більшої місткості", - говорить Сергій Куций. Щоб обслужити пасажирів за такий короткий час, відзначає він, потрібно збільшувати штат бортпровідників.

В авіакомпаніях не розголошують вартість, за якою вони купують їжу в кейтерингових підприємств. Учасники ринку оцінюють середні витрати авіаперевізників на одного пасажира на всіх рейсах економ-класу в 5-7 дол."Однак на внутрішніх - ціна нижча", - сказала Яцюта. Експерт Центру політичного і економічного аналізу Ірина Кава оцінює витрати авіакомпаній на пасажира внутрішнього рейсу в 1-2 дол.

Відмова перевізників від базових безкоштовних послуг в тарифі - світова тенденція, пояснює Євгенія Сацька. Наприкінці минулого тижня Міжнародна асоціація повітряного транспорту знизила прогноз прибутку авіакомпаній світу в 2012 р. з 4,9 млрд дол. до 3,5 млрд дол. "Якщо криза єврозони перетвориться на повномасштабній банківській кризі і почнеться рецесія, світова індустрія авіаперевезень в 2012 р . може понести збитки на суму понад 8 млрд дол. ", - зазначають в організації. Ще в першу хвилю кризи у відповідь на погіршення економіки перевезень компанії в усьому світі за прикладом low-cost перевізників стали скорочувати перелік безкоштовних послуг, згадує Куций."Навіть класичні авіакомпанії тепер все частіше виділяють такі послуги (харчування на борту, провезення багажу, реєстрація на рейс та інші) з вартості авіаквитка, стягуючи з пасажирів додаткову плату", - підкреслює він.