ua en ru

КРУ виявило порушення на суму 1,16 млн грн при використанні коштів, отриманих від продажу частин встановленої кількості викидів парникових газів за Кіотським протоколом

Контрольно-ревізійне управління (КРУ) виявило порушення на суму 1,16 млн грн при використанні коштів, отриманих у 2009 р. від продажу частин встановленої кількості викидів парникових газів, передбачених Кіотським протоколом. Про це сьогодні повідомив директор Департаменту інспектування органів державної влади КРУ Ігор Нікола, передає кореспондент РБК-Україна.
І.Нікола заявив, що у 2009 р. між Національним агентством екологічних інвестицій України та чотирма японськими компаніями і Міністерством довкілля сільськогосподарських та морських справ Іспанії укладено 5 договорів продажу 32 млн од. установленої кількості викидів на загальну суму 320 млн євро. Зазначені кошти є доходами спеціального фонду держбюджету і використовуються на реалізацію проектів, спрямованих на скорочення викидів парникових газів, тобто є цільовими. Головним розпорядником цих коштів визначене Міністерство охорони навколишнього природного середовища України.
"При цьому на порушення норм договорів та чинного законодавства щодо цільового використання цих коштів Держказначейством через Нацбанк було конвертовано 200 млн євро у національну валюту на суму 2,3 млрд грн та спрямовано на єдиний казначейських рахунок для здійснення поточних платежів по виконанню державних та місцевих бюджетів, надання позичок Пенсійному фонду України, і не збережено на кінець строку, як встановлено вимогами бюджетного кодексу України", - наголосив І.Нікола.
Він зазначив, що за здійснення вказаної операції Держказначейством сплачено Нацбанку комісійну винагороду в сумі 1,16 млн грн, внаслідок чого загальним фондом Держбюджету понесені додаткові витрати на зазначену суму. Разом з тим відповідно до умов договору про обслуговування коштів держбюджету України в іноземній валюті, укладеного між Держказначейством та ВАТ "Укрексімбанк", проведення операцій з продажу іноземної валюти здійснюється на безоплатній основі.
"Зазначене порушення виникло внаслідок видання урядом розпорядження від 9 вересня 2009 р. №1049, яким змінене цільове призначення коштів спецфонду держбюджету, неефективного та непрофесійного управління коштами єдиного казначейського рахунку з боку уряду та Мінфіну", - заявив І.Нікола.
За матеріалами зазначеної ревізії Генеральна прокуратура 28 квітня 2010 р. порушила кримінальну справу стосовно службових осіб Кабінету міністрів України. За фактами порушень за ч. 2 ст. 210 Кримінального кодексу України (ККУ) та ч. 2 ст. 364 ККУ.