ua en ru

КРУ виявила порушення у порядку використання деркоштів урядом Ю.Тимошенко на 93 млрд грн

Контрольно-ревізійна служба України виявила порушення закону і порядку використання публічних фінансів у 2009-2010 рр. на суму 93 млрд грн (близько 12 млрд дол.), зокрема державні ревізори встановили, що сума збитків, завданих державі, склала більше 35 млрд грн (4,4 млрд дол.), повідомляє прес-служба уряду.

Відмічається, у 2010 р. було порушено близько 1500 кримінальних справ, які розслідуються. Серед порушень, встановлених аудитом, значна частина - на 15 млрд. грн. - припадає на зловживання і порушення закону у сфері держзакупівель.

Так, у 2008-2009 рр. Кабінет міністрів прийняв більше 60 постанов, що дозволили провести державні закупівлі без проведення тендерів, на яких визначається найефективніший постачальник товарів і послуг.

Як йдеться у повідомленні, держпідприємство «Укрмедпостач» за шахрайською схемою придбало тисячу автомобілів Opel Combo, які не відносяться ні до одного з міжнародних класів автомобілів «Швидкої допомоги» і фактично непридатні для транспортування хворих.
Автомобілі були придбані в одного учасника - посередника, а до цього вони були проведені через 8 компаній зареєстрованих в офшорній зоні, наголошується у повідомленні. У результаті ціна на них була завищена більше ніж у два рази, бюджету завдано прямих збитків у розмірі 80 млн грн. Крім того, зараз, після виплати кредиту під гарантії уряду, треба буде ще заплатити 48 млн грн податку на додану вартість, а також буде донараховано акцизний збір та митні збори.

Закупівля МОЗ лікарських засобів, медичного обладнання для боротьби з епідемією свинячого грипу здійснювалася виключно через посередників, що призвело до зростання вартості, щонайменше вдвічі, і втрат державного бюджету на суму понад 40 млн грн.

Загальна сума порушень у Державному департаменті з питань виконання покарань склала 470 млн грн, а в Державному матеріальному резерві виявлено розкрадання коштів на суму 4,2 млрд грн.

Щодо "Кіотських коштів, КРУ встановило, що з 14 січня 2009 р., коли валютні кошти були проконвертовані і зараховані на Єдиний казначейський рахунок, ці гроші були негайно витрачені:

49 млн грн - на стадіон "Металіст" у Харкові,
56 млн грн - на реконструкцію аеропорту в Харкові,
70 млн грн - "Укравтодору" на закупівлю валюти,
130 млн грн - на закупівлю зерна до Аграрного фонду,
6 млн грн - на закупівлю запчастин для пожежної техніки і так далі.

Далі, в результаті перевірки та інвентаризації Аграрного фонду близько 300 тис. т зерна взагалі не виявилося на складах. Договори в Аграрному фонді існують, Аграрний фонд платить нібито за оренду уявним компаніям гроші, (з тих же проконвертованих «кіотських грошей»). До сьогоднішнього дня зерно так і не знайшли, його в Аграрний фонд так і не повернули.

Тобто, "кіотські кошти" були проконвертовані, влиті в загальний фонд бюджету, протизаконно використані не за призначенням, і на момент передачі Ю.Тимошенко влади так і не були поновлені на казначейському рахунку, йдеться у повідомленні.

КРУ також виявило порушення щодо закупівлі лік. Так, компанія "ІнтерФарм" поставила Міністерству охорони здоров'я вакцини TETRAct-HIB за ціною 8,11 дол. за дозу. У виробника, Sanofi, така доза коштувала близько 2 дол. Завищення ціни більш ніж в 4 рази забезпечив посередник - компанія Olden Group LLC.

Всього було закуплено вакцини на 5 млн дол., з яких за розрахунками аудиторів 3,9 млн або 75% грошей платників податків були заплачені зі зловживанням. За вакцину від краснухи МОЗ заплатило 30 грн при ціні виробника 9,5 грн.
Всього з компанією «ІнтерФарм» Міністерство охорони здоров'я підписало контрактів на 118 млн грн.

Використання іноземних посередників та порушення законодавства про тендерні процедури міжнародні аудитори знайшли при поставках товарів United Medical Service - на 76 млн грн, "ТРИ - Центральний аптечний склад" - на 165 млн грн. Остання компанія, до речі, уклала договір з посередником за місяць до того, як підписала контракт з міністерством, нібито мала гарантію перемоги в тендері.

Багато тендерів були явно фіктивними. Так, чиновники не помічали, що в нібито конкуруючих постачальників - компаній Imbioimpex і Медатом збігаються адреси, телефони.
Сумарна вартість контрактів, які були визначені міжнародним аудитом як недобросовісні, підозрілі, перевищує 400 млн грн (50 млн дол.).

Як йдеться у повідомленні, Наведені приклади - це далеко не вичерпна інформація про результати аудиту фінансової діяльності попереднього уряду. Повні матеріали аудиту доступні за запитом до Державної фінансової інспекції.