ua en ru

Перед націоналізацією "ПриватБанк" був об'єктом махінацій на 5,5 млрд доларів, - Kroll

Перед націоналізацією "ПриватБанк" був об'єктом махінацій на 5,5 млрд доларів, - Kroll Фото: "ПриватБанк" використовували в шахрайських схемах (колаж РБК-Україна)

В результаті дій екс-акціонерів банк отримав збиток у сумі 5,5 млрд доларів

Незалежне дослідження американського детективного агентства Kroll підтвердило, що нині державний "ПриватБанк" був об'єктом численних махінацій, що призвело до збитків банку в сумі 5,5 млрд доларів. Про це повідомляє прес-служба Національного банку України.

Згідно з матеріалами розслідування, слід виділити основні шахрайські дії, для вчинення яких його бывышие власники використовували фінустанова.

Так, детективами точно встановлено, що кошти банку виводилися шляхом купівлі активів і фінансування різних бизнеспроектов, пов'язаних з екс-власниками "Приватбанку" як на території України, так і за кордоном.

Крім того, джерела походження кредитних коштів ретельно маскувалися, так само як і їх реальне призначення, що має характерні риси скоординованої схеми відмивання грошових коштів. Обсяг операцій і швидкість їх проведення (протягом декількох хвилин між операціями), відсутність обґрунтованого економічного зв'язку між особою, погашає кредит, і початковим позичальником, а також широке використання офшорних компаній спеціального призначення (SPV), свідчать про спроби приховати справжнє призначення коштів від регуляторів і інших стейкхолдерів

Також в результаті розслідування американські детективи виявили "банк в банку". Центральним елементом організованої махінації з кредитним портфелем і виведенням коштів була тіньова банківська структура всередині ПАТ "ПриватБанк". Ця секретна структура забезпечувала проведення платежів і сприяла руху коштів по сотням кредитних договорів на мільярди доларів США в інтересах осіб, пов'язаних з колишніми акціонерами і групами афілійованих з ними осіб. До цієї тіньової банківської структурі були залучені сотні працівників націоналізованого банку.

У процесі вивчення струтктуры кредитів та системи управління ними була виявлена тіньова банківська структура, функціонування якої було напарвлено на управління корпоративним кредитним портфелем пов'язаних осіб. Під її контролем надавалися нові кредити, які зазвичай використовувалися для погашення основної суми та відсотків за існуючими кредитами пов'язаних осіб (циклічне перекредитування). Вона забезпечувала здійснення транзакцій з метою приховати джерело і справжнє призначення кредитних коштів, створюючи видимість звичайного клієнтоорієнтованого банку. Банк залучав кошти українських та іноземних вкладників для підтримки схеми циклічного перекредитування.

Для того, щоб якомога довше приховувати значний ризик, що виник при кредитуванні пов'язаних осіб, ПАТ "ПриватБанк" неодноразово надавав неправдиву інформацію щодо свого фінансового стану, що могло бути досягнуто через систематичну фальсифікацію фінансової звітності колишнім менеджментом банку.

Що стосується балансу активів і пасивів банку, то відповідно до проведеного розслідування, до моменту націоналізації банку в грудні 2016 року понад 95% корпоративного кредитного портфеля були надані сторонам, пов'язаних з колишніми акціонерами і групами афілійованих з ними осіб. В кінці 2016 75% кредитного портфеля були консолідовані в кредити 36 позичальникам, зв'язаним з колишніми акціонерами і групами афілійованих з ними осіб, Більшість з них не погашаються і є простроченими, що призвело до збитків банку мінімум в 5.5 млрд. доларів.

Результати розслідування Kroll підтвердили попередні висновки Національного банку. Національний банк висловлює свою готовність ознайомити правоохоронні органи з результатами розслідування.

Розслідування Kroll відповідає зобов'язанням України перед МВФ, передбачених меморандумом, "проведення економічного розслідування операцій ПАТ" ПриватБанк "для визначення, мали місце правопорушення або погана банківська практика в період до його націоналізації".

Нагадаємо, детективне агентство найняв Національний банк України, який має намір залучити екс-власників скандального банку Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова до відповідальності за виведення з фінустанови коштів і численні махінації. Паралельно з Kroll працювало і консалтингове агентство AlixPartners.

Крім того, аудитом кредитного портфеля банку, зокрема в розрізі кредитів, наданих пов'язаним особам, займалося агентство з "великої четвірки" Ernst&Young. Відзначимо, що Нацбанк привернув E&Y до перевірки "Привату" після того, як регулятора не задовольнили результати аналогічної перевірки, проведеної ще одним відомим аудитором компанією PriceWaterhouseCoopers, яка, на думку НБУ, завищила вартість заставного майна, наданого банку в якості забезпечення виданих кредитів.

При цьому, екс-власник банку Ігор Коломойський не залишає спроб блокувати всіма можливими способами роботу аудиторів і детективів, засинаючи різні судові інстанції численними позовами.

Так, 16 січня Київський районний суд Одеси скасував раніше прийняте ним рішення про блокування forensic audit "Приватбанку".

Крім позовів про визнання недійсними договорів, укладених державними органами та урядом щодо проведення аудиту "ПриватБанку", Коломойський подав кілька позовів в різні суди про захист честі, гідності та ділової репутації, деякі з яких задоволені в судовому порядку.

Варто пояснити, що згідно з рішеннями судів за цими позовами, відповідачам, а серед них Мінфін, Нацбанк і власне сам "ПриватБанк", забороняється вчиняти будь-які дії, що можуть завдати шкоди інтересам Коломойського.