ua en ru

Криза ліквідності в Китаї призведе до скорочення кредитування на 122 млрд дол. в поточному році

Криза ліквідності в Китаї призведе до скорочення кредитування на 122 млрд дол. в поточному році, що порівнянно з розміром економіки В'єтнаму, повідомляє агентство Bloomberg.

Криза ліквідності в Китаї призведе до скорочення кредитування на 122 млрд дол. в поточному році, що порівнянно з розміром економіки В'єтнаму, повідомляє агентство Bloomberg.

Дані за обсягом нових кредитів будуть опубліковані сьогодні, також будуть опубліковані показники грошової маси M2 - ще одного індикатора кредитування, передає телеканал "Росія 24".

Більшість експертів, опитаних агентством, схвалюють поточні дії влади, які дають більше уявлення про майбутні фінансові реформи, в тому числі послаблення контролю за процентними ставками.

Більшість економістів хвилює вплив кризи ліквідності на зростання економіки Піднебесної. Статистика по ВВП буде опублікована 15 липня. Економісти, опитані Bloomberg, прогнозують зростання показника в II кварталі до позначки 7,5%.

Нагадаємо, що 5 липня Прем'єр Держради Лі Кецян заявив, що реструктуризації економіки заважає нераціональне використання капіталу. Він також зазначив, що монетарна влада буде підтримувати розумну пропозицію грошових коштів. Свою заяву також зробив заступник міністра фінансів КНР Чжу Гуаньяо. "Ліквідності у фінансовій системі достатньо", - сказав він.

Китай, Гонконг та Індія знаходяться в небезпечній зоні "високого ризику", тому що їх монетарна політика залишалася занадто вільною протягом останніх чотирьох років, говориться в доповіді Nomura Holdings Inc.

У доповіді наголошується, що середнє співвідношення внутрішнього приватного боргу до валового внутрішнього продукту по всій Азії роздулося до 167% в 2012 р. Більш того, на більшості ринків власності регіону високий ризик формування "бульбашок".

Коефіцієнт боргового навантаження збільшився більш ніж на 50% у Гонконгу та Сінгапурі, а також на величину між 30% і 40% у Малайзії, Південній Кореї, Китаї і Таїланді.

Раніше в березні експерти банку Nomura вже повідомляли про наявність в китайській економіці цілого ряду передкризових симптомів, оголосив японський банк. Його експерти, зокрема, визнали небезпечним надмірно швидке зростання обсягів виданих кредитів укупі з корпоративними і державними облігаціями: з 121% ВВП в 2008 р. до 155% в 2012 р. І на завершення уклали, що Пекіну, щоб уникнути фінансового обвалу, доведеться пожертвувати головним фетишем - швидким зростанням економіки.

У поточній доповіді також зазначалося, що після згортання стимулюючої програми ФРС інвестори будуть більш уважні до інвестицій в економіки країн Азіатсько-Тихоокеанського регіону. На їх погляд, вибір інвесторів буде зроблений на користь країн з економікою, що "стійко розширюється", ніж з швидкозростаючою, але нестабільною.

Зараз вартість міжбанківського кредитування в Китаї зросла до найвищого рівня з 2006 р., оскільки уповільнення економічного зростання, боротьба з незаконним ввезенням капіталу і тіньовим банківським сектором сприяли підвищенню вартості запозичень.

Уряд планує рухатися в бік лібералізації процентних ставок, заохочення корпоративних зарубіжних інвестицій, збільшити випуск облігацій і підтримувати тих громадян, які мають намір придбати свою першу нерухомість. При цьому банківське кредитування проектів в деяких галузях може бути заборонено.

Раніше повідомлялося, що велика четвірка держбанків КНР - Agricultural Bank of China, Bank of China, The Industrial and Commercial Bank of China і China Construction Bank - в червні виділила кредити в місцевій валюті на суму 290 млрд юанів (47,2 млрд дол.)

Нагадаємо, що темпи зростання економіки Китаю в I кварталі несподівано сповільнилися до 7,7%, хоча і залишалися вище цілі уряду в 7,5% на поточний рік. При цьому дані з інвестицій і промислового виробництва, що вийшли на початку цього місяця, виявилися гірше очікувань. Минулого року економіка зросла лише на 7,8%, що стало мінімальними темпами за 13 років.