ua en ru

У Кравцова задекларований дуже серйозний амбітний план по розвитку УЗ, - експерт

У Кравцова задекларований дуже серйозний амбітний план по розвитку УЗ, - експерт Фото: Максим Гольдарб (з відкритих джерел)

На його думку, в Україні ключові посади мають обіймати українці

Великими бюджетоутворюючими стратегічними підприємствами, як "Укрзалізниця" (УЗ), повинні керувати громадяни України. Таку думку висловив керівник громадської організації "Публічний аудит" Максим Гольдарб у програмі "Суб'єктивні підсумки" на телеканалі NewsOne 9 жовтня.

"Я вважаю, що в Україні ключові посади і пости повинні займати українці. Особисто для мене це позитивний сигнал, що в "Укрзалізницю" призначили громадянина України. Може бути, природні таланти, розум, можливості, розуміння того, що відбувається і бажання вкладати в майбутнє дадуть серйозний синергетичний ефект. І у нього вийде зупинити падіння "Укрзалізниці" і далі почати її виштовхування нагору", – зазначив він.

Гольдарб звернув увагу на жалюгідний стан компанії, який залишив "у спадок" екс-глава "Укрзалізниці" Войцех Бальчун.

"Ви подумайте, з якою спадщиною він (Кравцов, – ред.) сьогодні стикається. 90% тяглової сили – паровозів, тепловозів, електровозів – потребують заміни. Половина вагонів. В тому році, грубо кажучи, зі 100 заявок від підприємств на перевезення, половині відмовили. Вантажопотік падає. Оборотні кошти падають. Більше того, ми подивилися звітність "Укрзалізниці". При 78 мільярдах доходу, тобто всіх грошей, які зайшли без вирахування витрат, 300 мільйонів прибутку. Це 0,4%. А як людина (Бальчун, – ред.) прибуток формував – замість того, щоб інвестувати гроші в рухомий склад, замість того, щоб ремонтувати вагони. Замість того, щоб займатися реконструкцією "Укрзалізниці", гроші складалися на депозитні рахунки. На них нараховувалися відсотки, гроші великі, оборотні кошти великі, таким чином вони ніби не йшли у витрати, і на них нараховувалися якісь банківські відсотки. Це потрібно державному стратегічному підприємству? Сумніваюся. 50% закупівель, які планувалися, були зірвані". – зазначив експерт.

Гольдарб висловив свою підтримку новому главі "Укрзалізниці" Євгену Кравцову і побажав удачі в реалізації амбітного плану по залученню інвестицій у компанію.

"Я щиро хочу побажати громадянину України, який очолив українське стратегічне підприємство, успіху. У вашої команди задекларовано дуже серйозний амбітний план по розвитку "Укрзалізниці". Ви написали, що плануєте залучити майже 6 мільярдів доларів інвестицій, які будуть спрямовані на ремонт і заміну рухомого складу. Це здорово, спробуйте. Я читав, який коефіцієнт успіху ви хочете від цього отримати. Не женіться за собою, зробіть благо для "Укрзалізниці", стежте за своєю командою, налаштуйте правильно закупівлі", - підкреслив Гольдарб.