ua en ru

Козаченко: Українські аграрії в 2013 р. залучили на 3,2 млрд грн менше кредиторських коштів, ніж у 2012 році

Українські аграрії в 2013 р. залучили на 3,2 млрд грн менше кредиторських коштів, ніж у 2012 р. Щорічно аграрії залучали близько 11 млрд гривень. Про це в ході круглого столу заявив президент Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко.

"У поточному році постраждали від погодних умов близько 100-200 тис. га озимих. Тож з цієї точки зору, це позитивне явище, адже в минулі роки цей показник був вищий", - заявив він.

При цьому за його словами, в аграріїв виникають інші проблеми.

"Це забезпечення мінеральними добривами, якісним насінням, а також паливно-мастильними матеріалами. Однією з головних проблем залишається кредитування аграріїв. Цього року аграрії отримали кредитів на 3,2 млрд грн менше, ніж це було в 2012 р. Кредити занадто дорогі для аграріїв. І це не дає можливості аграріям отримувати їх в необхідному обсязі. Але держава вперше хоче надати близько 8 млрд грн у вигляді форвардних закупівель. Щорічно аграрії залучали близько 11 млрд гривень", - заявив Козаченко.

Він також зазначив, що на даному етапі ситуація нормальна, але в перспективі трьох-чотирьох місяців можуть виникнути деякі ризики.

"Є небезпека зміни законодавчої бази, яка стосується підтримки аграріїв, є загроза перегляду ціни оренди земельних ділянок", - підкреслив Козаченко.

Читайте також: Україна в 2013 р. зможе експортувати не менше 26-27 млн т зернових, - УКАБ