ua en ru

Коронавірус в Україні та світі: що відомо на 7 травня

Коронавірус в Україні та світі: що відомо на 7 травня Ілюстративне фото (РБК-Україна)

Уряд послаблює карантин в громадському транспорті

Коронавірус поширюється в Україні і світі. У зв'язку з погіршенням епідеміологічної ситуації влада не буде проводити масових заходів до 9 травня, але послабляє карантинні обмеження у громадському транспорті. Детальніше про COVID-19 в Україні і світі 7 травня - в матеріалі РБК-Україна.

Важливо:

  • кількість хворих на коронавірус в Україні досягло 13691
  • від ускладнень хвороби померли 340 пацієнтів
  • в регіонах зафіксовано значне зростання заражених
  • уряд виділив на боротьбу з COVID-19 ще 3,1 млрд грн
  • в Україні не буде масових заходів на 9 травня
  • Кабмін збільшить ліміт пасажирів у громадському транспорті

У Польщі через коронавирус скасували вибори президента

У Польщі лідер правлячої партії "Закон і справедливість" Ярослав Качинський повідомив про скасування чергових президентських виборів 10 травня і їх проведення у заочній формі поштою. "Спікер Сейму оголосить про нові президентські вибори в перший можливий термін", - йдеться в заяві політика.

Парламент прийняв закон про страхові виплати медикам

Верховна Рада підтримала закон, який встановлює страхові виплати медпрацівникам у разі зараження коронавірусом. Нормативний акт передбачає виплату 300-кратного розміру прожиткового мінімуму у разі інвалідності, і 750-кратного розміру прожиткового мінімуму у разі смерті. Ще одним законом народні депутати затвердили виплату допомоги по тимчасовій непрацездатності у розмірі 100% середньої заробітної плати незалежно від страхового стажу.

У МОЗ з'ясували причини високої захворюваності медиків

У даний момент в Україні інфіковано коронавірусом 2,5 тис медичних працівника. За словами заступника міністра Світлани Шаталової, це сталося через "ілюзії захисту". МОЗ з'ясував, що в регіонах медикам закуповувалися абсолютно непридатні костюми з марлі і бязі, які не відповідають основним вимогам.

У країні зросла кількість заражених на коронавірус за добу

За даними Міністерства охорони здоров'я, за останні 24 години кількість інфікованих збільшилася на 507 хворих, померли від ускладнень інфекції 13 українців. За весь час пандемії зафіксовано 13691 випадок зараження, померли 340 осіб, одужали 2396.Коронавірус в Україні та світі: що відомо на 7 травня

Статистика захворюваності по Україні

МОЗ зафіксувано різке зростання кількості хворих COVID-19 у регіонах. За добу заразилися 507 українців. Це на чверть більше, ніж днем ​​раніше. "Найбільша кількість випадків зареєстровано в Дніпропетровській області - 90, у Львівській області - 39, Чернівецькій - 37, місті Києві - 68", - заявив міністр охорони здоров'я Максим Степанов. За весь час пандемії в країні підтверджено випадки інфекції 13691 хворого, померли від ускладнень 340 пацієнтів, одужали 2396 осіб.

У відділеннях інтенсивної терапії проходять лікування 10 дітей з діагнозом COVID-19. Одна дитина під'єднана до апарату штучної вентиляції легенів, ще одна на екстракорпоральної мембранної оксигенації.

Степанов нагадав, що зміни карантинних обмежень, таких як відкриття парків і спортмайданчиків, запуск роздрібної торгівлі, робота кафе і ресторанів на винос можливі тільки при дотриманні масочного режиму, необхідної дистанції між людьми і дотриманням інших санітарних норм.

Пом'якшення карантину в Україні

Через складну епідеміологічну ситуацію в країні Кабмін вирішив не проводити масові заходи на 8-9 травня. Прем'єр-міністр Денис Шмигаль поклав на керівників областей особисту відповідальність за забезпечення індивідуального святкування Дня перемоги ветеранами Другої світової війни у регіонах.

В рамках адаптивного карантину уряд має намір збільшити допустиму кількість пасажирів у громадському транспорті. "Кількість місць в транспорті треба збільшувати з 11 травня, для того, щоб забезпечити людям можливість добиратись до роботи… Адже громадський транспорт, особливо у великих містах - це ризик сотен нових хворих. І тут треба діяти так само поступово і дивитись на питання безпеки. Кожен міський голова несе особисту відповідальність у кожному місті і за роботу громадського транспорту", - заявив Шмигаль.

Подробиці змін в роботі транспорту столиці розкрив мер Києва Віталій Кличко. "Наземний громадський транспорт працюватиме в обмеженому режимі на першому етапі послаблень. до 22 травня точно. Але ми збільшимо кількість маршрутів у ті райони, які сьогодні мало охоплені. Збільшення маршрутів стосуватиметься транспорту, а бізнес, який починає роботу, також повинен вирішити питання з підвезенням своїх співробітників до місця роботи", - заявив Кличко. За його словами, метро відкриється тільки за рішенням Кабміну і це буде "не відразу".

У Дніпрі з 12 травня запустять весь міський електротранспорт і 39 автобусних маршрутів. Головними вимогами до пасажирів є наявність спеціального квитка, посвідчення особи і засобів індивідуального захисту (маски і рукавичок).

Ситуацію з авіасполученням прокоментував міністр закордонних справ Дмитро Кулеба. "Протягом літа повноцінного відновлення міжнародного авіасполучення не буде. Так як було колись - такого не буде точно", - заявив голова МЗС.

Кабмін виділив додатково 3,1 млрд грн на боротьбу з коронавірусом в країні. За словами голови МОЗ, ці гроші будуть витрачені на закупівлю засобів індивідуального захисту і зарплату медикам під час пандемії. В Україну з Китаю прибув ще один медичний вантаж. В рамках допомоги доставлено 320 тис захисних костюмів.

Уряд відкрив ще один пункт пропуску на кордоні з Польщею. З переліку закритих КПП виключено пункт пропуску "Рава-Руська".

Пік пандемії в світі

За останню добу в світі захворіли на коронавірус більше 80 тис осіб. Найбільша кількість інфікованих зафіксована у США - 24 045. Далі в списку Російська Федерація з 10 102 новими зараженими і Бразилія з 6 449 хворими. У даний момент в світі налічується 3,7 млн ​​інфікованих COVID-19. Померли від ускладнень інфекції 257 953 осіб. За останні 24 години померли 5 712. У США зафіксовано понад 2,3 тис летальних випадків коронавирусу за добу.

У Німеччині також зафіксовано зростання захворюваності і смертності від коронавирусу. За останні 24 години підтверджено 947 випадків інфікування і 165 смертей. В цілому в країні зареєстровано 164 807 заражень, з них завершилися летально 6 996.

В Індії стався спалах коронавирусу серед правоохоронців, які патрулюють міста. За останні кілька днів сотні поліцейських заразилися COVID-19. Як повідомила влада штату Махараштра, за тиждень кількість хворих поліцейських подвоїлася. У країні зареєстровано 50 тис інфікованих і 1694 летальних випадків хвороби.

У китайському місті Ухань, який став епіцентром поширення коронавирусу, поновлюються заняття у школах. 57 тис старшокласників почнуть підготовку до іспитів після проходження тестів на коронавірус. Крім того, у навчальних закладах передбачено збереження соціальної дистанції між школярами.

Голова Всесвітньої організації охорони здоров'я Тедрос Гебреїсус заявив про необхідність з обережністю підходити до послаблення карантинних заходів. "Ризик повернення до повного закриття залишається дуже реальним, якщо країни не будуть контролювати перехід (від карантину до нормального способу життя - ред.) дуже обережно", - сказав Гебреїсус.