ua en ru

Коронавірус в Україні та світі: що відомо на 5 травня

Коронавірус в Україні та світі: що відомо на 5 травня Ілюстративне фото (РБК-Україна)

Уряд продовжив карантин, але пообіцяв його послабити

Боротьба з коронавірусом триває в Україні та світі. Влада країни продовжила карантин, але запевняє, що на послабленні обмежень це не відіб'ється. Детальніше про COVID-19 в Україні і світі 5 травня - в матеріалі РБК-Україна.

Важливо:

  • заражено коронавірусом 12697 українців
  • в країні зафіксовано 316 летальних випадків хвороби
  • Кабмін продовжив карантин до 22 травня
  • Україна впроваджує адаптивну модель карантину
  • у Європі заявили про зниження кількості заражених

МОЗ схвалив випробування українського препарату від COVID-19

Лікарський засіб "Біовен" ("Біовен моно") містить антитіла, які мають специфічну активність проти різних збудників - вірусів і бактерій, в тому числі гепатиту А і В, цитомегаловірусу і ряду інших захворювань. Клінічні випробування препарату українського виробництва пройдуть в Києві, Одесі, Львові та Білій Церкві.

Оприлюднені правила відвідування парків з 11 травня

Після ослаблення карантину 11 травня українці зможуть відвідувати парки і користуватися зонами відпочинку, але в групах не більше 3-х осіб та з дотриманням індивідуальних заходів безпеки. Також будуть дозволені індивідуальні пробіжки і заняття спортом за умови соціального дистанціювання. При цьому атракціони в парках залишаться закритими.

Британія обігнала Італію по смертності від коронавірусу

Число летальних випадків від ускладнень коронавірусу в Сполученому Королівстві перевищило 32 тисячі. Таким чином, Великобританія вийшла на другу сходинку антирейтингу за кількістю жертв COVID-19 після США, де померло понад 69 тис. хворих, і обігнала Італію (29 тис. жертв).

Почалися випробування експериментальної вакцини від COVID-19 на людях

У США стартував етап клінічних випробувань можливої вакцини від коронавірусу на добровольцях. Він проходить в Нью-Йорку - епіцентрі епідемії в країні. Препарат BNT162 розроблений американською компанією Pfizer і німецькою BioNTech. У першому етапі беруть участь здорові люди у віці від 18 до 55 років.

У 11 областях знижується динаміка захворюваності COVID-19

Кількість випадків одужання перевищила число нових інфікованих в 11 регіонах України. Захворюваність знижується у Вінницькій, Львівській, Кіровоградській, Волинській, Черкаській, Запорізькій, Полтавській, Миколаївській, Херсонській, Сумській та Чернігівській областях.

У даних регіонах за минулий день діагноз COVID-19 підтвердився у 42 осіб, при цьому 181 пацієнт одужав від інфекції.

Перші випадки COVID-19 могли статися взимку 2019 року

У ВООЗ допускають, що зараження коронавірусом в різних країнах світу могло початися ще в грудні минулого року. Так, виявився позитивним аналіз біоматеріалу французького пацієнта, який лікувався від пневмонії в грудні 2019 року. Всесвітня організація охорони здоров'я не виключає і більш ранніх випадків інфікування, тому країнам рекомендовано протестувати на COVID-19 випадки нетипової пневмонії в грудні-листопаді 2019.

Послаблення карантину в Києві

В рамках пом'якшення карантинного режиму з 5 травня в столиці дозволено працювати кав'ярням у режимі "на винос". Також відкрилося кілька продуктових ринків в Деснянскому і Голосіївському р-нах. Завтра мають відкритися "Печерський" та "Володимирський" ринки.

Також під час брифінгу міський голова Віталій Кличко повідомив, що в зв'язку з карантином, святкові масові заходи 8-9 травня в Києві проводитися не будуть.

В Україні зростає кількість безсимптомних випадків COVID-19

Безсимптомний перебіг хвороби становить загрозу подальшому поширенню коронавірусу. Збільшення кількості пацієнтів без ознак інфікування спостерігається в останні дні, тому важливим залишається дотримання всіх вимог карантину. Про це йшла мова на нараді під головуванням президента Володимира Зеленського.

Так, спалах COVID-19 стався в Одеській області, де зафіксовано 42 нових випадки тільки за минулу добу, а загальне число хворих збільшилося до 469.

Пік захворюваності може завершитися до 9 травня

Глава Кабміну Денис Шмигаль спрогнозував завершення піку епідемії коронавірусу в Україні до 8-9 травня. При подальшому дотриманні карантину зменшення числа хворих очікується після 11 травня. В уряді сподіваються, що до цієї дати число видужалих буде перевищувати кількість нових випадків інфікування.

Число жертв COVID-19 в світі перевищило 250 тис.

На 5 травня від ускладнень коронавірусу в світі померло 251 612 осіб. Найбільше число жертв зафіксоване в США - 69 476, на другому місці Італія з 29 079 померлими, у Великобританії від COVID-19 померло 28 809 хворих. При цьому видужало вже 1 187 420 жителів планети.

Ріст зростання захворюваності в Україні сповільнився

В Україні за останні 24 години зафіксовано 366 нових випадків інфікування коронавірусом. Загальна кількість хворих зросла до 12697 осіб. Від ускладнень через COVID-19 померли 316 пацієнтів, а одужали - 1875.

Коронавірус в Україні та світі: що відомо на 5 травня

Статистика захворюваності по Україні

За даними Міністерства охорони здоров'я, інфіковано коронавірусом в Україні 12331 осіб, померло від ускладнень хвороби 303, одужали 1619. За добу підтверджено 418 нових випадків зараження майже у всіх регіонах країни. Серед хворих значна частка медиків і дітей. За останніми даними хворіють COVID-19 в країні 2387 співробітників системи охорони здоров'я та 855 дітей, з них підключено до апарату штучної вентиляції легенів 14 медпрацівників і 1 дівчинка в Чернівецькій області.

Кількість летальних випадків від коронавирусу на добу зросла до 15 осіб. Крім того, збільшується кількість хворих військових у Збройних силах України. У даний момент у ЗСУ зафіксовано 48 випадків зараження, 2 летальних випадків і 33 одужання. Держприкордонслужба поінформувала про 17 хворих військовослужбовців. МВС повідомило про 140 хворих на коронавірус співробітників.

Захворюваність COVID-19 в Україні наближається до помірного плато, заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль. За його словами, пік пандемії в країні відбудеться на початку травня. "За підрахунками, передчасне зняття карантину означає тисячі нових хворих і тисячі нових жертв. Цього допустити не можна. Як ми і прогнозували, у нас на початку травня відбувається пік захворюваності. Однак ситуація на сьогодні контрольована і ми наближаємося до так званого поміркованого плато, коли ситуація є рівною і не має різкого зростання", - сказав на засіданні уряду Шмигаль.

Продовження і послаблення карантину в Україні

Кабмін продовжив карантин до 22 травня. Це рішення не вплине на пом'якшення обмежень з 11 травня, уточнює прем'єр. Україна готується до впровадження адаптивної моделі карантину.

"Якщо в будь-якому регіоні або місті буде спалах, то саме там будуть вводитися локальні обмеження. Зараз комісії з питань техногенної та екологічної надзвичайної ситуації у Чернівецькій, Рівненській, Тернопільській областях і в Києві, зокрема, повинні детально вивчити епідеміологічну ситуацію і після 11 травня приймати відповідні рішення окремо", - пояснює Шмигаль.

Відповідно до плану влади, з 11 травня відкриються парки, сквери та зони відпочинку; перукарські, манікюрні та педикюрні салони, салони краси, а також літні майданчики кафе і ресторанів.

Передбачено також відновлення роботи об'єктів оптової та роздрібної торгівлі непродовольчими товарами, відкриються для відвідувачів музеї та бібліотеки, почнуться тренування у командних видах спорту для професіоналів на закритих базах.

Зможуть надавати послуги населенню стоматологи, аудитори, адвокати, нотаріуси, сервіси побутової техніки. "Ми йдемо на досить ризикований вихід з карантину, розуміючи економічну ситуацію в країні. Потрібно буде дуже чітко дотримуватися правил. У разі загрози ми терміново будемо вносити зміни за умовами карантину, якщо побачимо різке зростання хворих на коронавірус", - прокоментував ситуацію міністр охорони здоров'я Максим Степанов.

Україна уникла критичного сценарію завдяки своєчасним заходам по боротьбі з вірусом, вважає президент Володимир Зеленський. "Якщо завтра ми повернемося до звичного ритму життя - це потенційно плюс 120 тис. смертей до кінця року. Ми могли мати не 12, а 200 тис. хворих", - сказав голова держави.

За порушення карантину поліцією складено 10 339 протоколів. За словами міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, порушення є практично в кожній області. За кількістю працюючих під час карантину ресторанів і кафе лідирує Рівненська область - 26 випадків, далі йдуть Донецька область - 17, Харківська - 14, Запорізька - 12.

За даними МЗС, хворіють на коронавірус за кордоном 160 наших співгромадян, одужали 50, померли від ускладнень 8. Найбільша кількість заражених українців в Італії - 121.

Боротьба з пандемією в світі

За останню добу заразилися коронавірусом в світі 80 890 хворих, померли 3431. Найбільша кількість нових інфікованих зафіксовано у США - 26,5 тис і Росії - 10 тис. Всього заразилися COVID-19 в світі 3 562 261 особа, померли від ускладнень 248 тис, вилікувалися 1,15 млн.

Як передають ЗМІ, смертність американців від коронавирусу на добу зрівнялася з кількістю жертв теракту 11 вересня 2001 року. За 24 години в країні від COVID-19 померли 2909 мешканців. Всього за час пандемії кількість загиблих зросла до 67 тис, а кількість заражених перевищила 1,158 млн. Епіцентром епідемії став штат Нью-Йорк, де підтверджено 316 415 випадків захворювання і 24 708 смертей. Згідно з прогнозом президента Сполучених Штатів Дональда Трампа від коронавирусу помруть від 75 до 100 тис громадян. Також він пообіцяв, що вакцина від COVID-19 буде готова до кінця року.

За останніми даними 165 664 німців заразилися на коронавірус. За добу кількість інфікованих у Німеччині зросла на 679 осіб, за весь час пандемії померли 692 хворих. В країні почався другий етап ослаблення карантину. Місцева влада відкриває торгові центри, школи, церкви, мечеті і синагоги. "У багатьох містах також відкрилися музеї, виставки, зоопарки та ботанічні сади. В землі Саксонія-Анхальт тепер дозволені зустрічі до п'яти осіб при дотриманні мінімальної дистанції 1,5 метра, що дозволяє відновити, зокрема, заняття спортом у клубах та проведення різноманітних освітніх заходів. У решті 15 землях залишається в силі заборона на зустрічі понад дві особи", - передає DW. При цьому громадяни зобов'язані дотримуватися правил соціальної дистанції і гігієни. Рішення про відкриття дитячих садків, шкіл та відновлення роботи спортивних клубів відкладено до 6 травня.

В Італії також почала діяти друга фаза пом'якшення карантину. Відновлюється робота виробництв, будівельних компаній і оптової торгівлі. Громадянам дозволяється пересуватися у регіонах для відвідування родичів, але масові сімейні зібрання заборонені. Зустрічі з рідними можуть відбуватися при дотриманні дистанції і використанні масок. Збережено також вимога заповнення сертифікатів з підтвердженням мети поїздки. На похоронах можуть бути присутніми максимум 15 осіб і проводитися вони повинні на відкритому повітрі. Бари і ресторани відкриються для обслуговування на винос.

За даними Європейського центру з профілактики та контролю захворювань, Болгарія, Великобританія, Польща, Румунія і Швеція ще не досягли піку захворюваності на коронавірус, у цілому по Європі спостерігається зниження кількості випадків зараження.