ua en ru

Коронавірус в Україні та світі: що відомо на 28 квітня

Коронавірус в Україні та світі: що відомо на 28 квітня Ілюстративне фото (РБК-Україна)

Уряд відкриє 280 продовольчих ринків в країні до кінця тижня

Пандемія коронавирусу продовжує поширюватися в Україні і світі. У Кабміні обіцяють до кінця тижня відкрити продовольчі ринки і допускають передчасне зняття значних транспортних обмежень, а у світі не поспішають скасовувати карантин і попереджають про економічну катастрофу. Детальніше про COVID-19 в Україні і світі 28 квітня - в матеріалі РБК-Україна.

Важливо:

  • інфіковані коронавірусом в країні 9410 осіб
  • померли від ускладнень 239 українців
  • Кабмін відкриє продовольчі ринки до кінця тижня
  • запуск транспорту може відбутися швидше, ніж заплановано владою
  • режим самоізоляції залишиться після відкриття кордонів

Осередок коронавірусу в Закарпатській ОДА

Коронавірус підтвердився у семи працівників облдержадміністрації, 5 осіб захворіло на минулому тижні. У зв'язку зі спалахом інфекції, в будівлі Закарпатської ОДА ввели ряд обмежень - призупинено прийом громадян, запроваджено графік пропуску і обов'язкова перевірка температури. Всі наради рекомендовано проводити шляхом селекторного зв'язку.

У світі розробляється більше 100 вакцин від COVID-19

Фармацевтичні компанії з різних країн на даний момент розробляють 120 прототипів препаратів від коронавірусу. 110 вакцин знаходяться в доклінічній стадії, а вісім вже проходять клінічні випробування. Гонконгська компанія CanSino найбільш просунулася в дослідженнях - вакцина знаходиться на другій фазі клінічних випробувань.

КМДА представила план виходу столиці з карантину

Карантинні обмеження в Києві почнуть знімати поетапно з 12 травня, якщо ситуація із захворюваністю стабілізується.

В рамках першого етапу планується дозволити роботу продовольчих магазинів площею до 300 кв.м при дотриманні соціального дистанціювання. Також відкриються перукарні та салони краси (за попереднім записом). Кав'ярні та кафе зможуть працювати в режимі на винос. У парках і скверах дозволять гуляти, але групами не більше 2 осіб.

Терміни завершення епідемії COVID-19 в Україні

Вчені Сінгапурського університету технологій та дизайну опублікували прогноз можливого завершення пандемії коронавірусу в різних країнах світу. Так, в Україні спалах хвороби може завершитися 8 червня 2020 року, а різке зниження захворюваності прогнозується на 19 травня.

Коронавірус 28 квітня: кількість інфікованих збільшилася

Згідно з даними МОЗ, кількість інфікованих в Україні збільшилася до 9410 осіб. З них 239 випадків закінчилися летально, а 992 пацієнта одужали після COVID-19. За добу в країні було зафіксовано 401 новий випадок коронавируса.

Коронавірус в Україні та світі: що відомо на 28 квітня

Статистика захворюваності по Україні

В Україні заразилися на коронавірус за останню добу 392 особи, підтверджено 11 нових летальних випадків. На апараті штучної вентиляції легень знаходяться 110 хворих. Всього за даними Міністерства охорони здоров'я, інфікованих COVID-19 в країні 9009 пацієнтів, померли від хвороби 220 українців, одужали 864. Серед тих, хтов заразивя висока частка медичних працівників 1749 і дітей 614. Також зростає кількість хворих на коронавірус в армії. Медичні сили ЗСУ повідомляють про 44 випадки зараження військовослужбовців.

З метою контролювати ситуацію з поширення хвороби найближчим часом майже півмільйона українців пройдуть тестування на коронавірус. За словами міністра охорони здоров'я Максима Степанова, в країні почнуть робити 10 тис ПЛР-тестувань щодоби. Крім того, у медичному відомстві вивчається питання наявності імунітету до COVID-19 в Україні, для цього лікарі планують використовувати у практиці ІФА-тести. Для протидії загостренню ситуації з коронавірусу і боротьбі з подальшими пандеміями МОЗ закупить у держрезерв засоби індивідуального захисту медиків: костюми біозахисту, маски, респіратори.

Скасування карантинних обмежень в країні

План уряду щодо зняття карантину викликає неоднозначну реакцію у суспільстві та бізнесі. Представники міської влади відразу трьох обласних центрів Львова, Дніпра та Івано-Франківська звернулися у Кабмін з проханням дозволити роботу малого і середнього бізнесу, відкрити міські ринки. У Полтаві та Чернівцях підприємці вийшли на акції протесту. В Окружний суд Києва подано 22 позови громадян щодо карантинних обмежень. Мер столиці Віталій Кличко також висловлює ряд зауважень до плану.

На нараді в Офісі президента прем'єр-міністр Денис Шмигаль пообіцяв у середу на засіданні розглянути питання відкриття 280 критих продовольчих ринків до кінця тижня. "Продовольчі ринки надзвичайно важливі для виживання і харчування багатьох громадян, потрібно думати, як дати їм можливість працювати безпечно. Встановимо чіткі правила і давайте дозволимо відкрити. Треба вчитися жити і працювати в нових умовах", - заявив голова держави Володимир Зеленський. Також у президента повідомили про масові порушення карантину у вихідні. 13 тисяч осіб відвідали кладовища незважаючи на заборону і перенесення поминальних днів.

Головний санітарний лікар Віктор Ляшко допускає завершення карантину значно швидше, ніж передбачається у плані Кабміну. "Якщо у нас буде стрімке зниження хворих, ми зможемо з першого етапу перейти на третій або на четвертий етап", - сказав Ляшко. Третій та четвертий етапи знімають значні транспортні обмеження в країні, в тому числі передбачають запуск метро Києва, Дніпра, Харкова. За словами міністра інфраструктури Владислава Криклія, після 12 травня запрацюють міські, приміські та міжміські сполучення. Йдеться про автомобільний і залізничний транспорт. За його словами, після відкриття кордонів продовжить діяти режим самоізоляції, що передбачає після повернення на батьківщину 14-денний карантин.

У разі різкого збільшення кількості хворих у Кабміні посилять карантин. "Наступні етапи не прив’язані до конкретних дат, а їх запуск залежить від динаміки захворювання. Водночас, якщо в країні спостерігатиметься значне збільшення кількості захворілих, то карантинні заходи можуть знову бути посилені", - заявив прем'єр Шмигаль.

В Україну з Майамі прилетів спецрейс з 259 нашими співгромадянами. Як стверджують у Мінінфраструктури до 10 травня такі рейси заплановано з 26 міст світу.

Боротьба з пандемією в світі

У світі заражено коронавірусом понад 3 млн осіб, померли від ускладнень інфекції 207 тис, вилікувалися 882 тис пацієнтів. Найбільша кількість жертв зафіксовано в США 55,4 тис, інфіковано майже 1 млн громадян країни, 15 тис знаходяться у критичному стані. Найсерйозніший удар завдано економіці, початок одужання якої планується не раніше кінця літа. За словами американського міністра фінансів Стівена Мнучіна, влада країни вливає трильйони доларів для порятунку економіки держави.

У Великобританії зафіксовано 413 смертей за добу від коронавирусу. Це найменший показник з минулого місяця. На очікувану заяву уряду про "зміни в обмеженях" прем'єр Борис Джонсон сказав: "Ми просто не можемо зараз сказати, як швидко чи повільно або навіть коли ці зміни будуть зроблені, хоча, звичайно, уряд скаже про це набагато більше в найближчі дні. Ми також повинні визнати ризик повторного стрибка, ризик втратити контроль над вірусом і допустити поширення епідемії на колишньому рівні, тому що це буде означати не тільки нову хвилю смерті і хвороб, але і економічну катастрофу".

У Франції також зафіксовано найнижчий показник летальних випадків за 5 тижнів. За добу померли від ускладнень 242 француза. У цілому в країні зафіксовано 22856 летальних випадків.

Кількість зарежних у Німеччині зросла до 155 тис, померли за добу 140 хворих. За весь час пандемії в країні померли 5750 інфікованих, 114 тис одужали.

Стрімке зростання заражених також зафіксовано у Росії. Країна зайняла 9-е місце за кількістю хворих COVID-19 у світі. На даний момент хворіють на коронавірус 87 тис росіян, 794 померли.

У Литві влада дозволила відкритися кафе, салонам краси та музеям. Єдиною умовою є дистанція між людьми більше 2 метрів і відсутність груп більше 2-х осіб у громадських місцях.

У Білорусі президент Олександр Лукашенко заявив, що для боротьби з пандемією його країні не потрібен карантин. Він нагадав, що Білорусь мало не єдина держава в Європі, яка не закрила своїх кордонів і не забороняла громадянам відвідувати церкви.