ua en ru

Коронавірус в Україні та світі: що відомо на 27 квітня

Коронавірус в Україні та світі: що відомо на 27 квітня Ілюстративне фото (РБК-Україна)

Жертвами СOVID-19 в світі стало більше 200 тис. осіб

Стрімке поширення коронавірусу в Україні та світі триває. Інфіковано близько 3 млн. жителів планети, при цьому ВООЗ попереджає про можливість повторного зараження. В Україні зростає захворюваність серед медиків, в декількох регіонах зафіксовані нові спалахи коронавірусу. Детальніше про боротьбу з пандемією СOVID-19 на 27 квітня - в матеріалі РБК-Україна.

Важливо:

  • коронавірус діагностований у 9009 українців
  • від ускладнень захворювання померло 220 осіб
  • в Україні заразилося близько 1,7 тис. медпрацівників
  • ВООЗ не підтвердила випадків передачі СOVID-19 від тварини людині
  • в Ухані одужали всі інфіковані коронавірусом

Українські ринки можуть відкрити з 1 травня

Володимир Зеленський у своєму відеозверненні заявив, що питання зняття обмежень на роботу ринків Кабмін розгляне на засіданні 29 квітня. Президент вважає, що за умови дотримання всіх правил безпеки, продуктові ринки зможуть відновити роботу вже в п'ятницю.

Кожен 5-й хворий українець є медпрацівником

Коронавірусом масово хворіють українські медики. На 27 квітня зафіксовано 1749 випадків інфікування серед медичних працівників, що становить 19,4% від загального числа заражених.

Серед причин такої високої захворюваності МОЗ виділяє відсутність чіткого алгоритму дій медустанов при виявленні інфекції, неправильне використання або недостатнє забезпечення персоналу засобами індивідуального захисту.

Другий, третій і четвертий етап пом'якшення карантину можуть початися одночасно

У Кабміні повідомили, що етапи зняття обмежень карантинного режиму не прив'язані до конкретних дат. В уряді сподіваються, що стартом пом'якшення карантину в Україні стане 11 травня. Якщо кількість хворих продовжить знижуватися, то не буде необхідності чекати 10-20 днів до початку чергового етапу.

До початку травня коронавірусом заразиться 13 тис. українців

За прогнозом директора КМІС, до неділі 3 травня кількість заражених СOVID-19 в Україні досягне 13 тис., а на 30 квітня захворюваність подолає 10 тисячний бар'єр. Прогноз був складений на підставі попередніх зведень МОЗ.

Продуктові ринки можуть відкрити до кінця тижня

Питання відкриття продуктових ринків розглянуть на найближчому засіданні Кабміну. Дане рішення схвалив президент Зеленський на сьогоднішній нараді. При дотриманні протиепідемічних норм незабаром можуть відновити роботу більше 280 критих продуктових ринків, які забезпечують продуктами українців і дають можливість збуту продукції малим фермерам.

Туреччина відмовиться від all inclusive на курортах

Туристичний сезон в країні для іноземців через пандемію коронавіруса може початися не раніше другої половини серпня. Першими в Туреччину пускатимуть туристів з країн, де захворюваність пішла на спад. Відкриття готелів для внутрішнього туризму планується на кінець травня, при цьому курорти відмовляться від системи all inclusive.

Місцева влада вимагає відкриття ринків

Мери Львова та Івано-Франківська звернулися до уряду з проханням пом'якшити карантин і дозволити торгівлю на міських ринках. Також глава Дніпропетровської ОДА в своєму зверненні заявив про необхідність відкриття малого бізнесу при дотриманні всіх обмежень, сумісних з карантинним режимом.

У світі захворіло понад 3 млн. осіб

На 27 квітня коронавірусом у світі заразилося 3 млн 3 тис. 85 осіб. 882 552 пацієнтів вилікувалися і 207 090 померли. Перше місце по захворюваності займає США, де інфіковано 987 322 громадян, на другому місці Іспанія - 226 629, далі йде Італія - ​​197 675 і Франція - 162 100. Продовжує погіршуватися ситуація із захворюваністю в Росії, яка вже обійшла Китай за кількістю хворих (87 147 в РФ і 83 912 в КНР).

Міжміське сполучення відновиться з 12 травня

За заявою міністра інфраструктури Владислава Криклія, з 12 травня планується відновлення автобусного і залізничного сполучення. Це стосується міського, приміського і міжміського напрямків. У разі стабілізації ситуації із захворюваністю, транспорт почне працювати, але з обмеженнями (носіння масок, термоскрінінг, дотримання дистанції).

Кількість інфікованих в Україні перевищило 9 тисяч

Станом на 9:30 27 квітня кількість заражених в Україні становить 9009 осіб. За час епідемії від коронавируса в країні померли 220 осіб, а 846 одужали після інфікування. За добу було виявлено 392 нових позитивних тести на COVID-19.

Найбільше випадків зафіксовано в Чернівецькій області (1375), а найменше - в Луганській області (29).

Коронавірус в Україні та світі: що відомо на 27 квітня

Статистика МОЗ

Кількість підтверджених випадків коронавірусу в Україні зросла до 8617. За минулий день виявлено 492 хворих. Видужало 840 осіб, а число смертей від ускладнень СOVID-19 досягло 209 (за добу померло 8 осіб).

5867 хворих лікуються на самоізоляції, а 2750 українців госпіталізовані в лікарні. До апаратів штучної вентиляції легенів підключені 107 пацієнтів.

Найвищий рівень захворюваності зберігається в Чернівецькій області (1341 осіб), де був виявлений перший випадок інфікування в країні. На другій сходинці за кількістю хворих знаходиться Київ - 1188 випадків.

731 заражених зафіксовано в Івано-Франківській області, 607 осіб хворіють в Тернопільській області, 527 - в Київській, 508 - в Рівненській областях. В інших регіонах кількість підтверджених випадків коронавірусу не перевищує 500.

Найменші показники інфікування СOVID-19 серед українців - в Луганській (29) і Чернігівській (32) областях.

Спалах коронавірусу в Україні

1676 медпрацівників заразилися коронавірусом з початку епідемії в Україні, за добу виявлено 101 новий випадок. 1391 особи лікуються амбулаторно, 284 госпіталізовані (7 підключені до апаратів ШВЛ).

Найбільше число хворих медиків (236 осіб) - у Чернівецькій області, яка є епіцентром захворювання в країні. Також високі показники інфікування серед працівників медустанов Тернопільської та Рівненської областей.

Спалах коронавірусу зафіксували в місті Подольськ Одеської області. СOVID-19 діагностований у 32 медпрацівників Подільської районної лікарні. Всі вони контактували з сімейним лікарем, який був інфікований і згодом помер від ускладнень коронавірусної хвороби.

Ще один спалах захворюваності стався в Харківській області, але в цьому випадку масово заразилися пацієнти Обласної психіатричної лікарні №1. За добу виявлено 11 випадків інфікування. Населений пункт Стрілеча, де розташована медустанова, був обмежений на в'їзд і виїзд.

Масові протести проти карантинних обмежень пройшли 26 квітня в Херсонській області. 250 підприємців-аграріїв перекрили дорогу з вимогою відновити роботу ринків, на яких вони реалізовували свою сільгосппродукцію. Подібна протестна акція відбулася в Кам'янському Дніпропетровської області днем раніше. Підприємці штурмували ворота двох міських ринків і почали торгівлю.

Через коронавірус можуть втратити роботу співробітники Львівської міської ради. Мер Андрій Садовий анонсував скорочення штату на 181 особу, у зв'язку зі скороченням надходжень коштів до місцевого бюджету.

Міністерство освіти рекомендувало навчальним закладам скасувати випускні вечори для забезпечення здоров'я всіх учасників. За словами глави МОН, можливість проведення масових заходів в школах (останніх дзвінків і випускних) буде залежати від термінів закінчення карантину.

Поширення коронавірусу в світі

Епіцентром пандемії СOVID-19 залишається США, де інфіковано близько 1 млн. осіб. За минулу добу від коронавірусу померло 1995 пацієнтів. При цьому в 46 штатах знижується захворюваність, тому влада розглядає можливість перезапуску економіки країни в травні.

Росія досягла найбільшого показника захворюваності з початку епідемії. За добу в РФ було виявлено 6361 випадків коронавірусу. Також щодня збільшується смертність від інфекції. За тиждень кількість летальних випадків в Росії збільшилася вдвічі. На сьогодні відомо про 747 померлих, а загальне число хворих становить 80 949.

В Італії кількість інфікованих зменшується протягом п'яти днів. Щодня фіксується зниження нових випадків інфікування, більш ніж на 600 осіб. З 4 травня в країні планується почати ослаблення карантину. Уряд Італії анонсував відкриття більшості компаній від промислового сектора до будівництва.

Кількість жертв коронавірусу в Британії перевищила 20 тис. Загальна кількість заражених становить понад 150 тис., а померло 20 319 осіб (більше число летальних випадків зафіксовано тільки в США, Італії, Іспанії та Франції). Прем'єр-міністр Сполученого Королівства Борис Джонсон повністю вилікувався від СOVID-19 і вже приступив до роботи.

Китай побоюється другого спалаху коронавірусу через зростання захворюваності в РФ. У КНР зафіксовано 5 нових випадків інфікування на кордоні з Росією. При цьому в колишньому епіцентрі пандемії Ухані всі пацієнти з коронавірусом повністю одужали і виписалися з лікарень.

З 26 квітня Саудівська Аравія скасувала комендантську годину практично по всій країні, крім Мекки і районів, які раніше перебували в ізоляції. Також уряд дозволив здійснення торгівлі при дотриманні санітарних норм і соціального дистанціювання.

У Берліні відбулася акція протесту проти карантину. Близько тисячі демонстрантів зібралося на площі недалеко від центру з вимогою захисту конституційних прав. Протестуючі заявили, що коронавірус є спробою захоплення влади шляхом поширення страху. Поліція оточила площу і закликала учасників розійтися, в результаті було заарештовано понад 100 осіб.

Майже 10,5 тис випадків СOVID-19 зафіксовано в Білорусі. За минулу добу хворобу діагностували у 873 осіб. Загальна кількість інфікованих зросла до 10 463. Число летальних випадків досягло 72, одужали 1695 пацієнтів.