ua en ru

Координатор від ОБСЄ вперше провів зустрічі віч-на-віч з заручниками на окупованому Донбасі

Координатор від ОБСЄ вперше провів зустрічі віч-на-віч з заручниками на окупованому Донбасі Фото: Тоні Фріш (vk.com/keystone)

Тоні Фріш відвідав тюрми на окупованій території Донбасу

Координатор від ОБСЄ у тристоронній контактній групі по ситуації на сході України Тоні Фріш провів зустрічі віч-на-віч з українськими заручниками на окупованому Донбасі. Про це у Facebook повідомила перший віце-спікер українського парламенту, представник України у гуманітарній підгрупі ТКГ Ірина Геращенко.

Геращенко зазначила, Фріш відвідав тюрми на окупованій території Донбасу, де віч-на-віч зустрівся із утримуваними там українцями.

"Він (Тоні Фріш, - ред.) зміг не лише поспілкуватися із засудженими, а й проінспектувати умови утримання, побував в кількох пенітенціарних закладах. За попередньою інформацією, на окупованих територіях посол Фріш зміг зустрітися лише з кількома військовими з того першочергового списку, який ми подали з вимогою відвідати і підтримати наших хлопців", - написала вона.

Геращенко наголосила, що бойовики вперше за роки війни надали Фрішу можливість поспілкуватися з утримуваними українцями сам-на-сам. Разом з тим, вона додала, що представника ОБСЄ допустили менш, ніж до половини із заявленого Україною списку.

"Особливо тривожна ситуація з окупованим Луганськом, там кілька українських військових - в повній ізоляції. Це ще і ще раз наводить на думку, що їх катують, тому й ховають", - написала вона.

Крім того, Україна просила координатора від ОБСЄ добитися від окупаційної "влади" забезпечення права на дзвінок і листи незаконно утримуваним. Наразі не відомо, чи вдалося йому це.

Координатор від ОБСЄ вперше провів зустрічі віч-на-віч з заручниками на окупованому Донбасі
Координатор від ОБСЄ вперше провів зустрічі віч-на-віч з заручниками на окупованому Донбасі

Фото: Тоні Фріш відвідав окупований Донбас (facebook.com/iryna.gerashchenko)

Нагадаємо, раніше РБК-Україна повідомляло, що українська сторона в ході засідання ТКГ 5 вересня вимагала надати Фрішу доступ до українських заручників на Донбасі. Після цього Геращенко заявляла, що Фріш 8 вересня відвідає окуповані території Донецької та Луганської областей, де зустрінеться з українськими заручниками.