ua en ru

Координатор ОБСЄ Тоні Фріш відвідає окуповані території Донбасу

Координатор ОБСЄ Тоні Фріш відвідає окуповані території Донбасу Фото: Тоні Фріш (Facebook/штаб АТО)

За словами Геращенко, найбільше турбує ситуація по Луганську

Координатор ОБСЄ у гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи (ТКГ) в Мінську Тоні Фріш у суботу, 8 вересня, відвідає окуповані території Донецької та Луганської областей, де зустрінеться з українськими заручниками. Про це повідомила перший віце-спікер Ірина Геращенко, передає кореспондент РБК-Україна.

"На нашу вимогу, з цієї суботи, 8 вересня, координатор ОБСЄ в гуманітарній підгрупі посол Тоні Фріш відправиться на окуповані території, де він, начебто, має відвідати тюрми і побачити наших заручників", - повідомила Геращенко.

Нардеп наголосила, що бойовики порушують всі гуманітарні норми, утримуючи українських заручників. Адже не надають їм прав на посилку, листування чи дзвінок родині.

"Ми вимагаємо, щоб представникам ОБСЄ не тільки показали тюрми, а щоб вони зустрілись з нашими військовими, яких утримують у Донецьку і Луганську - з усіма по списку. Найбільше турбує ситуація по Луганську. Там утримують наших військовослужбовців, про яких взагалі ніколи не було інформації. Не було допуску чи можливості через комітет Червоного Хреста передати якісь посилки. Я переконана, що їх ховають, бо їх катують. До них застосовують не тільки якісь методи психологічного шантажу", - повідомила вона.

Геращенко також закликала ОБСЄ показати всіх українських військовослужбовців.

"Окрім того, ми вимагаємо, щоб він зустрівся зі Станіславом Асєєвим, який утримується навіть не в тюрмі, а в концтаборі на колишньому заводі "Ізоляція", - додала вона.

Нагадаємо, в ході засідання Тристоронньої контактної групи в Мінську в середу, 5 вересня, українська сторона висунула вимогу про надання доступу для координатора від ОБСЄ Тоні Фріша до українських заручників на Донбасі.