ua en ru

Україна вимагає доступу до українських заручників на Донбасі для координатора від ОБСЄ

Україна вимагає доступу до українських заручників на Донбасі для координатора від ОБСЄ Фото: Тоні Фріш (vk.com/keystone)

Українська сторона готова надати доступ ОБСЄ для відвідин звинувачених у діяльності проти України

У ході засідання Тристоронньої контактної групи (ТКГ) в Мінську в середу, 5 вересня, українська сторона висунула вимогу щодо надання доступу для координатора від ОБСЄ Тоні Фріша до українських заручників на Донбасі. Про це повідомила у Facebook Дарка Оліфер, прес-секретар представника України у ТКГ Леоніда Кучми.

За її словами, в гуманітарній підгрупі йшлося про те, що українська сторона зробила низку ініціатив задля звільнення заручників, які перебувають в окремих районах Донецької та Луганської областей (ОРДЛО), і загратованих у в'язницях РФ, проте всі вони були заблоковані з боку представників Росії та ОРДЛО. Крім того, зустріч омбудсменів України та РФ, яка могла зрушити з місця процес звільнення утримуваних осіб, так і не відбулася.

"Також там було детально обговорено відвідини координатором від ОБСЄ Тоні Фрішем українських заручників в ОРДЛО. Наполягаємо, аби Фріш отримав повноцінний доступ до всіх, кого було загратовано на непідконтрольній Україні частині Донбасу. Зі свого боку українська сторона готова створити всі умови задля відвідин Фрішем закладів української пенітенціарної системи, де утримуються громадяни, звинувачені у тяжких злочинах проти України", - написала Оліфер.

Нагадаємо, сьогодні, 5 вересня, у Мінську на засіданні ТКГ з питань врегулювання конфлікту на Донбасі погодили новий режим тиші. Відлік так званого "шкільного перемир’я" починається опівночі 29 серпня.