ua en ru

Концерн Volkswagen остаточно викупить акції Porsche до кінця 2012 р

У концерні Volkswagen придумали, як обійти законодавчі перепони, і тепер остаточне поглинання Porsche відбудеться швидше, ніж очікувалося, - вже цього року. Про це повідомив журнал Spiegel з посиланням на топ-менеджерів провідного німецького виробника.

Незважаючи на опір низки керівників Porsche, він скоро перестане бути самостійною компанією. VW, що вже володіє 49,9% акцій спортивної марки, має намір ще до кінця цього року придбати решту 50,1% за 3,9 млрд євро. Таким чином, збудеться блакитна мрія глави наглядової ради VW патріарха німецького автопрому Фердинанда Пієха. Керівник VW Мартін Вінтеркорн на автосалоні, який пройшов нещодавно у Детройті, також заявив про необхідність швидкого об'єднання двох компаній, але про терміни промовчав.

За даними Spiegel, юристам і фінансистам вольфсбурзького автогіганта вдалося придумати, як обійти перешкоди на шляху поглинання. Одне з них, нагадаємо, - величезні податки. Якби VW зважився на поглинання раніше кінця 2014 року, йому довелося б заплатити в казну більше 1 млрд євро. Це велика сума навіть для концерну з операційним прибутком в 9 млрд євро (дані за третій квартал 2011 року). Фінансові експерти придумали, що купувачем частки Porsche повинен стати не сам VW, а холдинг - проміжний утримувач акцій. В цьому випадку сума податку буде істотно меншою. Тепер залишилося лише дочекатися схвалення цього плану з боку податкових органів.

Нагадаємо, обсяг продажів легкових автомобілів в Європі в грудні 2011 р. знизився на 6,4% - до 953 тис. 108 одиниць.