ua en ru

Контроль над миколаївським судозаводом "Океан" може отримати бізнесмен Капацина

Контроль над ПАТ "Миколаївський суднобудівний завод "Океан", що знаходяться в даний час в процедурі банкрутства, має намір отримати екс-керівник Миколаївського морського торговельного порту, миколаївський бізнесмен Василь Капацина. Це випливає з останніх рішень в рамках справи про банкрутство підприємства, розміщених у Єдиному державному реєстрі судових рішень.

23 червня Господарський суд Миколаївської області затвердив нову редакцію реєстру кредиторів підприємства. Згідно з документом, основним кредитором підприємства з підтвердженими судом вимог у розмірі 1,433 млрд грн. (близько 80% від усієї суми боргу), продовжує виступати компанія "Консалтинг-Гамма" (Кривий Ріг), яку раніше ЗМІ пов'язували зі Смарт-Холдингом. Тепер юридичним представником основного кредитора за довіреністю виступає юрист Сергій Панченко, голова адвокатського бюро "Панченко і партнери", яке на постійній основі здійснює юридичний супровід як самого Капацини, так підприємств, що входять до його сфери інтересів.

Крім того, юристи зазначеного адвокатського бюро в процесі також представляють інтереси компанії "Торговий дім "Аннона" (Миколаїв).

«Капацина планує отримати контроль над підприємством для своїх майбутніх морегосподарських проектів. Смарт-Холдинг і Григоришин фактично вийшли з гри», - повідомив агентству представник одного з кредиторів «Океану», знайомий з процесом.

У прес-службі " Смарт-Холдингу прокоментували, що неодноразово офіційно заявляли про те, що не мають ніякого відношення ні до "Консалтинг-Гаммі", ні до самого підприємства, за винятком періоду операційного управління "Океаном" на запрошення акціонерів (2011-2012). У компанії зазначили, що підприємства, які входять в сферу впливу холдингу ("Смарт-Груп", "Смарт Меритайм Груп", Чорноморський і Херсонський суднобудівний заводи) хоча і продовжують проходити по справі про банкрутство "Океану" у якості кредиторів, їх вимоги де-факто передані третій стороні.

Як повідомлялося раніше, справу про банкрутство ПАТ "Миколаївський суднобудівний завод "Океан" за позовом ВАТ "Малярно-ізоляційне підприємство "Райдуга" (Миколаїв) було порушено в липні 2012 року.

ПАТ "Миколаївський суднобудівний завод "Океан" спеціалізується на виробництві і ремонті контейнеровозів, танкерів, буксирів, барж водотоннажністю до 350 тис. т. Станом на перший квартал 2016 року 98,73% акцій ПАТ контролювала компанія Zonel Operations Limited (Кіпр).

Василь Капацина очолює наглядову раду ТОВ "Компанія "Український будівельник". Підприємство займається реалізацією інвестиційних проектів по будівництву морських терміналів. В 2015-2016 рр компанія реалізувала проект будівництва перевантажувального комплексу зернових та олійних культур і продуктів їх переробки поблизу причалів №1 та №2 Миколаївського морського торговельного порту на замовлення китайської корпорації COFCO.