ua en ru

Контрабанду лісу бачать всі, крім керівництва Держлісагентства, - Галасюк

Контрабанду лісу бачать всі, крім керівництва Держлісагентства, - Галасюк Фото: Віктор Галасюк (з відкритих джерел)

У Ляшка впевнені, що керівництва Держлісагентства вперто "не бачить" масштабів контрабанди лісу

Керівництво Держлісагентства залишається єдиними людьми в країні, які вперто "не бачать" масштабів контрабанди лісу з України. Про це Віктор Галасюк, голова комітету ВР з питань промислової політики та підприємництва, депутат від Радикальної партії Олега Ляшка написав на своїй сторінці в Facebook.

Контрабанду лісу бачать всі, крім керівництва Держлісагентства, - ГаласюкКонтрабанду лісу бачать всі, крім керівництва Держлісагентства, - Галасюк

На його думку, відомство виявилася основним вигодонабувачем від накладеного президентом Петром Порошенком вето на закон, яким запроваджувалися заходи щодо запобігання незаконного вивезення лісу.

"У голови Держлісу дуже багато сумнівів і безмежна вдячність президенту Порошенко. Дякує, дякує, дякує президенту за вето на заборону експорту дров (наш з Олегом Ляшком і колегами закон №5495 про збереження українських лісів). Чомусь я не здивований",- написав Галасюк.

Галасюк припустив, що сумніви в серйозності дослідження Earthsight про масштабні порушення в українських лісах пояснюються тим, що дослідники використовували більш широкі масиви даних, ніж ті, які вважає за краще надавати Держлісагентство. При цьому він підкреслив, що інформація, яка була подана прем'єр-міністру і на підставі якої приймалося рішення про масштабні перевірки лісгоспів була абсолютно якісною, а сам аудит – давно необхідним.

Нардеп впевнений у правильності запропонованого Радикальною партією рішення - ембарго на експорт дров з України, під виглядом яких вивозиться бізнес-деревина. Попит на внутрішньому ринку на дрова з боку переробників оцінюється в 1,5 млн тонн, що перевищує обсяги їх експорту, тому ніякої шкоди лісовій галузі заборона на вивезення не завдасть.

"До 14000 (!) вагонів (!) ліси (!) на Європу пішло в 2017 році всупереч мораторію - українці на кордоні бачать, британські дослідники бачать, команда РПЛ бачить, уже й прем'єр зауважив, а глава Держлісу сумнівається", - зазначив народний депутат.

Нардеп-радикал Ігор Мосійчук в свою чергу зазначив, що керівництво відомства несе пряму відповідальність за цілу лісову галузь в Україні, при цьому дозволяє собі "необґрунтовані звинувачення політиків, які виступали і виступають за збереження українських лісів і розвиток вітчизняної деревообробної галузі".

Причиною цьому, на думку нардепа, може бути корупційний інтерес.

"Незаконне збагачення за рахунок нашого українського лісу і вивезення необробленої деревини за кордон - ось головна мета перебування цієї істоти на посаді!", - написав Мосійчук.

Він також запропонував повідомити про всі факти корупції в лісах йому особисто або ВРУ і взявся переадресувати їх правоохоронним органам.

Контрабанду лісу бачать всі, крім керівництва Держлісагентства, - Галасюк

Мораторій на експорт лісу-кругляка діє в Україні з 1 січня 2017 року. Тим не менш, за 2017 рік вивезено понад 1 млн тонн паливної деревини, з яких близько 660 тис. тонн - в країни ЄС.