ua en ru

Конституційний суд Молдови заборонив В.Вороніну балотуватися на новий президентський термін

Конституційний суд Молдови заборонив екс-президентові країни, діючому голові Компартії Володимиру Вороніну балотуватися на новий президентський термін, передає "Комерсант-Україна".
Як пояснив журналістам голова КС Дмитро Пулбере, "громадянин Молдови, який виконував обов'язки президента два терміни поспіль і повноваження якого закінчилися, не має права претендувати на цю посаду". Д.Пулбере особливо підкреслив, що В.Воронін не може балотуватися в президенти саме на найближче чотириріччя. "Строго кажучи, після виборів наступного президента Молдови та відходу його з посади за тих чи інших причин - закінчення мандата, відставка або інший привід - В.Воронін цілком може знову балотуватися. Однак ця колізія знову ж таки повинна пройти через процедуру затвердження КС", - роз'яснив виданню суддя Д.Пулбере.
Нагадаємо, питання про правомочність висунення комуніста В.Вороніна в президенти виник після того, як минулого року молдавський парламент не зумів обрати керівника країни і його обов'язки став виконувати спікер Міхай Гімпу. Тоді в рядах правлячого альянсу виникли побоювання, що В.Воронін, який зберіг популярність, спробує поборотися за посаду глави держави під приводом того, що майже рік на цій посаді перебував інша людина. І хоча офіційно комуністи жодного разу не заявляли про плани знову висувати В.Вороніна в президенти, відповідний запит на його рахунок на всяк випадок був направлений в КС.