ua en ru

Конституційна криза не вирішиться сама, потрібно приймати політико-правове рішення, - експерт

Конституційна криза не вирішиться сама, потрібно приймати політико-правове рішення, - експерт Фото: Конституційний суд України (РБК-Україна)
Автор: РБК-Украина

Для виходу з конституційної кризи політичному класу доведеться все ж ухвалювати якесь політико-правове рішення, брати на себе відповідальність, та перезавантажувати Конституційний суд. У форматі запропонованому президентом, або у якомусь іншому консенсусному.

Про це заявив політолог, викладач КНУ імені Тараса Шевченка Петро Олещук e Facebook.

"Можна, звісно, грати в гру "я за законність, а законного рішення немає, тому жодних рішень не треба, а треба чекати, як воно усе саме вирішиться". Однак чи довго можна буде це "просувати"? Чи, може, хтось хоче використати можливість, і "перезавантажити державу"? - пише експерт.

На його думку, жодне "просте" рішення у цій ситуації працювати не буде, бо кримінальна відповідальність за неправду в деклараціях скасована і відновлена бути не може через рішення КС, якщо це рішення сприймати як правове.

"Не можна встановлювати кримінальну відповідальність "сьогодні на вчора". А якщо залишиться чинним первісне рішення Конституційного суду, то будь-який новий закон буде йому протирічити", - додає Олещук.

Нагадаємо, 16 листопада Вищий антикорупційний суд (ВАКС) скасував свій перший в історії обвинувальний вирок. Вирок було скасовано через рішення Конституційного суду України щодо відповідальності за недостовірне декларування.

Як відомо, 27 жовтня КСУ скасував відповідальність за недостовірне електронне декларування. Це рішення суду заблокувало хід понад 100 справ, які вели НАБУ та САП.

Як писало РБК-Україна, нещодавно Голосіївський районний суд Києва закрив справу проти судді КСУ Володимира Мойсика, якого звинувачували у несвоєчасному поданні е-декларації.