ua en ru

Конституційна асамблея вирішила знизити залежність від генпрокурора Ради

Конституційна асамблея вирішила знизити залежність генерального прокурора від Верховної Ради України. Про це пише "Комерсант-Україна".

Так, проект концепції змін до Конституції передбачає, що Президент отримує монополію на призначення суддів, а ВР - контроль над формуванням Кабінету міністрів. У той же час автори концепції відмовилися від ідеї зобов'язати президента погоджувати з парламентом призначення та звільнення голів Антимонопольного комітету, Фонду держмайна та Національного банку. ВР буде давати згоду лише на призначення голови СБУ, голови Служби зовнішньої розвідки та генерального прокурора (його пропонується призначати на сім років), при цьому парламент втратить право висловлювати йому недовіру.

У Раді ці ініціативи розцінили по-різному. "Зараз є думка, що потрібно повернутися до парламентської республіки. Призначення парламентом Кабінету міністрів відповідає тому, що суспільство хоче змінити в Конституції. Що стосується недовіри прокурору, то вважається, що судова гілка влади теж повинна бути відокремлена і не повинна регулюватися парламентом", - заявила народний депутат Наталія Новак ("Удар"). Нардеп Євген Карташов (Партія регіонів) розкритикував пропозицію позбавити парламент права висловлювати недовіру генпрокурору: "Я вважаю, що Верховна Рада - це вищий орган, він повинен мати право на все, у тому числі на призначення Кабміну, в тому числі на висловлення недовіри генпрокурору".