ua en ru

Костянтин Бондарєв пропонує законодавчо врегулювати зростання тарифів на ЖКХ

Народний депутат, голова Київської обласної організації партії «Батьківщина» Костянтин Бондарєв подав на розгляд Верховної Ради проект парламентської постанови «Про недопущення зростання тарифів на житлово-комунальні послуги до їх економічно обґрунтованого визначення на загальнодержавному рівні».
Проект постанови передбачає доручення Кабміну у місячний термін затвердити загальнодержавну економічно обґрунтовану методику визначення тарифів на житлово-комунальні послуги, до 1 грудня 2011 р. організувати виробництво в Україні приладів контролю за кількістю та якістю надаваних житлово-комунальних послуг (лічильників) у кількості, достатній для забезпечення ними всіх споживачів таких послуг до 1 січня 2013 р., а також затвердити положення про порядок та умови встановлення лічильників всім споживачам житлово-комунальних послуг, забезпечення контролю за їх показаннями та про організацію гарантійного і сервісного обслуговування встановлених лічильників.
«Сьогодні в Україні немає єдиної державної політики в сфері тарифоутворення на житлово-комунальні послуги. Це призводить до встановлення необґрунтованих тарифів, а їх систематичне підвищення веде до зниження якості життя населення, що особливо помітно в останні роки. Окремі органи місцевого самоврядування при встановленні тарифів не дотримуються оптимального співвідношення рівня доходів населення та його витрат на оплату житлово-комунальних послуг. Недостатньою залишається якість надання житлово-комунальних послуг, багато років не здійснюються організаційно-технічні заходи і програми реформування галузі. Вкрай незадовільно здійснюється забезпечення споживачів приладами контролю за кількістю та якістю надаваних житлово-комунальних послуг (лічильниками). Без відповідного економічного обґрунтування, подальше підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги може призвести до зниження життєвого рівня населення України. Тож проект постанови має на меті забезпечення соціальних гарантій громадян, підтримки їх життєвого рівня шляхом встановлення тимчасової заборони на підвищення тарифів для населення до запровадження єдиної державної політики тарифоутворення та визначення комунальних тарифів відповідно до загальнодержавної економічно обґрунтованої методики», - сказав Бондарєв.