ua en ru

Консорціум AAR може запропонувати обміняти частку в ТНК-ВР на готівку і 10-12% ВР

Російські співвласники ТНК-ВР готові продати свою частку британському акціонерові BP за готівку і акції, щоб покласти кінець акціонерному конфлікту. Таку позицію Михайло Фрідман - один з чотирьох російських бізнесменів, які володіють половиною акцій ТНК-ВР - висловив великим акціонерам ВР на зустрічах в Нью-Йорку і Бостоні, передає Reuters.

"Повідомлення, зроблене Михайлом Фрідманом, полягає в тому, що партнерство у нинішній формі вичерпало себе, - сказав в інтерв'ю агентству генеральний директор консорціуму російських акціонерів AAR Стен Половець. - Акціонерам потрібно знайти спосіб змінити структуру власності і ліквідувати внутрішні суперечності, рвучий компанію".

AAR заявить про зацікавленість 19 липня, сказав Половець. Консорціум готовий купити половину частки ВР у ТНК-ВР - тобто 25% - за поточною ринковою ціною близько 10 млрд дол. Але AAR воліла б обміняти частку в ТНК-ВР на готівку і 10-12% ВР.

"Це було б більш розумним для всіх сторін", - сказав Половець, додавши, що такий варіант звільнив би ВР від зобов'язань, накладених акціонерним угодою ТНК-ВР, і дозволив би ВР стати партнером "Роснафти" або "Газпрому".

Відносини між акціонерами ТНК-ВР погіршилися в минулому році, коли ВР намагалася створити стратегічний альянс з державною нафтовою компанією РФ Роснефть. AAR вдалося заблокувати цю операцію в судах, довівши, що вона порушує акціонерну угоду ТНК-ВР.

В результаті ТНК-ВР залишилася без кворуму у раді директорів і не змогла виплачувати дивіденди. Фрідман залишив посаду генерального директора компанії в травні, а ВР на початку червня запропонувала свою частку ТНК-ВР на продаж.
Згідно акціонерному угодою, у AAR є час до кінця цього тижня, щоб заявити про зацікавленість у придбанні частки ВР, яка може вести переговори з іншими сторонами, але не може укладати з ними угоди протягом 90 днів.

Половець стверджує, що реакція акціонерів ВР на ідею викупу частки AAR в ТНК-ВР за готівку і акції була "набагато більш позитивною", ніж на іншу ідею - про придбання AAR 25% в ТНК-ВР, що належить ВР.
"Більшість акціонерів не турбувало те, що AAR стане великим акціонером ВР", - сказав Половець, додавши, що AAR не буде вимагати представництва в раді директорів.

За словами Половця, AAR не пропонує миттєвого обміну акціями.

"Така угода могла б відбутися протягом п'яти-семи років, в ході яких AAR продовжувала б управляти ТНК-BP і допомагати розширенню компанії з допомогою відносин з Роснафтою " і " Газпромом", - вважає він.
ВР володіє 50% акцій ТНК-ВР, 25% належать "Альфа груп"Михайла Фрідмана, 12,5% - "Ренова" Віктора Вексельберга і 12,5% - Access Industries Леонарда Блаватника. Російські акціонери складають консорціум AAR.