ua en ru

Конкретні причини зняття санкцій з оточення Януковича невідомі, - Горбатюк

Конкретні причини зняття санкцій з оточення Януковича невідомі, - Горбатюк Фото: Віктор Янукович (УНІАН)

Останніми зняли санкції з Лукаш і Клюєва

Конкретні причини зняття санкцій з оточення екс-президента Віктора Януковича, які визначила комісія ЄС, невідомі. Про це у коментарі РБК-Україна розповів директор департаменту спецрозслідувань ГПУ Сергій Горбатюк.

"Останні дві знятих санкції: Лукаш (колишня глава Мін'юсту при Януковичі, - ред.) і Клюєв (екс-нардеп, - ред.). Конкретні причини, які визначила комісія ЄС невідомі, бо саме рішення до нас ще не надходило. А загалом їхні підходи раніше до зняття санкцій були: або висунуті обвинувачення не стосуються корупції (Якименко), або інкримінуються незначні злочини (Азаров Олексій - незаконне збагачення), Портнов - підозра у заволодінні коштами двох вузів на суму 130 тисяч гривень", - розказав Горбатюк.

Він наголосив, що "докази в листуванні не наводяться", а європейська сторона їх не просить.

"Інформування стосується висунутих звинувачень та кримінальних проваджень де перевіряється причетність екс-високопосадовців і рух цих справ. Або ж висловлюється у запитах щодо продовження санкцій стурбованість через відсутність упродовж тривалого часу змін у розслідуваннях. Тобто наприклад підозру повідомили три роки тому, а справа нікуди не рухається далі. Це скоріше за все й було причиною по Лукаш", - додав він.

Нагадаємо, 28 лютого Горбатюк заявив, що виключення Клюєва і Лукаш з санкційного списку ЄС не впливає на розслідування.