ua en ru

Виключення Клюєва і Лукаш з санкційного списку ЄС не впливає на розслідування, - Горбатюк

Виключення Клюєва і Лукаш з санкційного списку ЄС не впливає на розслідування, - Горбатюк Фото: Сергій Горбатюк (РБК-Україна)

Кошти Клюєва заарештовано в Швейцарії, коштів Лукаш не було виявлено в Європі

Виключення Сергія Клюєва і колишнього міністра юстиції Олени Лукаш з санкційного списку Європейського союзу не впливає на розслідування. Про це РБК-Україна розповів директор департаменту спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України Сергій Горбатюк.

"Виключення з санкційного списку ЄС не впливає на розслідування. На завершення розслідування по Лукаш впливає виключно генпрокурор і його заступники", - розповів він.

За словами Горбатюка, засобів Лукаш не було виявлено в Європі і відповідно вони не були заблоковані. Разом з тим, він зазначив, що кошти Клюєва заарештовано в Швейцарії.

"Кошти Клюєва заарештовано в Швейцарії, а ця країна не в ЄС і окремо список санкцій застосовує", - резюмував Горбатюк.

Також Горбатюк зазначив, що повідомлення про підозру Лукаш не погоджено.

"З лютого 2017 заступник Генеральної прокуратури Столярчук (до вересня, - ред.), а потім заступник Генпрокуратури Стрижевська не підписували повідомлення про підозру Лукаш і не брали процесуальних рішень, а генпрокурор на скарги про бездіяльність заступників не реагував. Слідчий і прокурор вважають, що зібрали достатньо доказів, щоб направляти справу до суду, але підозру адвоката може підписати тільки заступник ГПУ або генпрокурор ", - додав він.

Відзначимо, в квітні суд зняв арешт з 122 млн гривень компаній Клюєва.

Нагадаємо, суд Європейського союзу скасував рішення Ради ЄС про санкції, які були накладені на українського депутата Сергія Клюєва у березні 2017 року.