ua en ru

У Конгресі США висловили занепокоєння "вшануванням нацистських колабораціоністів" в Україні

У Конгресі США висловили занепокоєння "вшануванням нацистських колабораціоністів" в Україні Фото: Конгрес США (educationusa.state.gov)

Йдеться про так зване прославляння  Україною Степана Бандери, Романа Шухевича та УПА

У Конгресі Сполучених Штатів Америки (США) 56 членів парламенту висловили занепокоєння з приводу повідомлень про "заперечення Голокосту" в Україні та Польщі а також шануванням в Україні "нацистських колабораціоністів". Відповідний лист конгресмени адресували тимчасовому керівнику Державного департаменту США Джону Саллівану.

"Ми висловлюємо своє занепокоєння з приводу останніх повідомлень про спотворення та заперечення Голокосту, що підтримуються державами у Європі, особливо в Польщі та Україні. Ці події є неприйнятними, особливо враховуючи сьогоднішній глобальний сплеск антисемітизму", - йдеться у Листі.

Також вказано, що конгресмени просять Держдеп приєднатися до них та правозахисних організаціяй "до протистояння антисемітизму, ксенофобії та всілякої нетерпимості", а також закликати польські та українські уряди однозначно "відкинути спотворення Голокосту та шанування нацистських колабораціоністів та повного переслідування антисемітських злочинів".

Крім того, у Конгресі просять прозвітувати про те, яких заходів Сполучені Штати вживають для моніторингу випадків спортворення Голокосту та гарантувати, що США не підтримують або не фінансують групи та особи, "які заохочують або виправдовують антисемітизм".

"Ми вважаємо, що ці кроки повинні включати тверде прохання про скасування цих образливих законів", - зазначено в листі.

Приводом до такого звернення став ухвалений у Польщі закон про Інститут національної пам'яті (ІНП) та український закон 2015 року, який "прославляє нацистських колабораціоністів та впроваджує кримінальне переслідування за заперечення їхнього героїзму".

Зокрема, польський закон впроваджує кримінальну відповідальність за звинувачення поляків у причетності до Голокосту.

"Незважаючи на запевнення президента Польщі Анджея Дуди, що закон не буде використовуватися для придушення свободи слова, проти аргентинської газети вже було подано позов щодо цього закону", - пишуть конгресмени.

Щодо України, то йдеться про так зване прославляння Україною Степана Бандери, Романа Шухевича та Організацію українських націоналістів і Української повстанської армії.

"Ці парамілітари та особи в деяких випадках співпрацювали з нацистами і несуть відповідальність за вбивство тисяч євреїв, 70-100 тисяч поляків та інших етнічних меншин між 1941 і 1945 роками. Особливо тривожним є те, що більшість нацистських прославлянь в Україні підтримується державою. Приклади включають кампанію щодо УПА у 2017 році, проведену Українським інститутом національної пам'яті; перейменування вулиць на честь Бандери та Шухевича Київською міською радою; створення та Львові у 2017 р. "Шухевич Фест", який відбувся в річницю ленінських погромів 1941 року, в яких загинули 4 тисячі євреїв", - зазначається в заяві.

Також американські політики згадують про діяльність "неонацистського батальйону Азов". На думку конгресменів, батальйон потрібно розпустити, а не включати до складу Національної гвардії. Уточнюється в заяві і те, що "Азову" заборонено отримувати зброю зі США згідно із законом про консолідовані асигнування на 2018 рік.

Нагадаємо, раніше президент Польщі Анджей Дуда заявив, що підпише суперечливий закон "Про внесення змін у закон про інститут національної пам'яті", так званий "антибандерівський закон" чи "закон про Голокост", незважаючи на протести з боку Ізраїлю та Сполучених Штатів Америки.

У відповідь Міністерство закордонних справ Ізраїлю висловило сподівання, що в закон "Про Інститут національної пам'яті" польським Конституційним судом будуть внесені зміни.