ua en ru

Конгрес місцевої та регіональної влади Ради Європи вивчає підготовку до виборів в Україні у ЦВК

Заступник голови Центральної виборчої комісії України Андрій Магера та члени ЦВК Ігор Жиденко й Валерій Шелудько на прохання Конгресу місцевої та регіональної влади Ради Європи (РЄ) зустрілися з делегацією цього міжнародного органу на чолі з Гудрун Мослер-Торнштром. Захід відбувся в рамках місії спостереження Ради Європи за станом підготовки та проведення виборів депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів 31 жовтня 2010 р. Першу таку зустріч було проведено 11 жовтня. Про це повідомляє відділ взаємодії зі ЗМІ секретаріату ЦВК.

Гудрун Мослер-Торнштром повідомила, що її колеги вже отримали багато різноманітної інформації щодо підготовки та проведення місцевих виборів. Вона зазначила, що було почуто багато критичних голосів від представників політичних сил. "Разом з тим, для об'єктивного аналізу ситуації делегації важливо почути думку членів ЦВК з найбільш актуальних питань, що, власне, й стало головною метою зустрічі",- зауважила керівник делегації.

На прохання гостей члени ЦВК надали інформацію, що цікавила делегацію, а також розкрили низку проблемних питань щодо підготовки та організації чергових місцевих виборів. Заступник голови комісії А.Магера зупинився на нерівномірному, на його думку, підході при формуванні ТВК для різних політичних партій, що спотворює застосування нового Закону про місцеві вибори, а також приділив увагу мінімальному та максимальному складу дільничних виборчих комісій і проблемі кворуму в комісіях різного рівня. Як приклад, на прохання іноземних колег, окремо було розглянуто проблемну ситуацію, що склалася навколо виборів у Львові і Львівської міської виборчої комісії зокрема.

Окремою темою розмови стала непроста ситуація з досить частим у порівнянні з попередніми виборами невиконанням деякими виборчими комісіями різного рівня різноманітних судових рішень.

Член ЦВК І.Жиденко висловив особисте занепокоєння щодо дисбалансу представництва різних політичних сил у виборчих комісіях, який лише збільшився у перебігу виборчого процесу. За його словами, в такий спосіб нівелюється статус комісії як колегіального органу. На прохання міжнародних спостерігачів І.Жиденко зосередив їхню увагу на найчутливіших питаннях, навколо яких можуть виникати проблеми в день голосування. Серед таких член ЦВК назвав процес голосування за межами виборчої дільниці і власне підрахунок голосів.

Член ЦВК В.Шелудько також відповів на низку питань представників іноземної делегації, зокрема, щодо проблем з друком бюлетенів у деяких регіонах України, а також висловив особисте бачення перебігу виборчого процесу.

Присутні обмінялися думками щодо голосування поштою та за допомогою Інтернету, а також гендерного балансу серед кандидатів у депутати. Крім того, заступник голови ЦВК А.Магера на прохання гостей спрогнозував орієнтовну активність виборців на майбутніх виборах.