ua en ru

Конфлікт в Україні коштував компаніям Ахметова 850 млн дол

Група "Систем Кепітал Менеджмент" (СКМ) Ріната Ахметова показала за 2014 р. збиток у 19 млрд гривень (850 млн дол.), а у 2013 році - прибуток у 3 млрд гривень. Про це пише Financial Times з посиланням на звітність компанії.

За рік Ахметов втратив в цілому 5,8 млрд дол. Це випливає із щорічного рейтингу Forbes. Згідно з ним, статки найбагатшого українського бізнесмена становлять 6,8 млрд дол. проти 12,5 млрд дол. у 2014 році. Однак він, як і раніше, залишається найбагатшим українським бізнесменом. Українська версія Forbes оцінює його статки в 11,2 млрд дол.

"Військові операції і складна макроекономічна ситуація в Україні призвели до значного зниження чистого прибутку компанії ДТЕК (входить до групи СКМ, - ред.)", - заявив фінансовий директор компанії Петро Фоков. Зокрема, шахти та електростанції ДТЕК були пошкоджені обстрілами сепаратистів і українських силовиків, вони переживають відключення електроенергії та інші матеріально-технічні проблеми. Два підприємства з виробництва антрациту, "Ровенькиантрацит" і "Свердловантрацит", використовують через зруйновану залізничної інфраструктури тільки від 1/4 до 1/3 потужності. У звичайний мирний час вони виробляють до 40 тис. т вугілля на добу, зараз же - лише 8 тис. т.

Криворізькій та Придніпровській ТЕС, які знаходяться в контрольованій Києвом Дніпропетровської області, не вистачає енергетичного вугілля. Підприємства змушені імпортувати його з Росії, Австралії та Південної Африки. Також серйозну нестачу вугілля відчуває Зуївська ТЕС, яка знаходиться на "бунтівній території", але, як і раніше, контролюється ДТЕК. "Якщо електростанція зупиниться, то це може призвести до скорочення (вироблюваних, - ред.) потужностей для половини Донецької області, в тому числі і для контрольованої (Україною, - ред.) території", - наводить видання заяву прес-служби СКМ.

Також через військові дії вбиті або поранені на своїх робочих місцях або вдома десятки шахтарів і працівників енергетичних компаній, які входять до групи СКМ. В цілому більше 70 тис. працівників, які трудяться в компаніях Рината Ахметова, залишилися на контрольованих бойовиками територіях.

У цьому році ДТЕК належить виплатити платежі по боргах на рекордну суму: 950 млн дол., серед яких 200 млн дол. припадає на єврооблігації з терміном погашення на кінець квітня. ДТЕК має намір звернутися до власників облігацій із проханням про реструктуризацію цих боргів, заявляв минулого тижня Петро Фоков.

У складному становищі перебуває й інше підприємство СКМ - "Метінвест". Випуск сталі у другій половині 2014 р. знизився на 2 млн в порівняно з першим півріччям через бойові дії на Донбасі і посилення конкуренції на світових ринках. "Ці 2 млн т дозволили б компанії заробити 160-170 млн дол. на рівні EBITDA", - вважає аналітик української інвесткомпанії Eavex Capital Іван Дзвінка.

У лютому 2015 р. було припинено виробництво на шостому за величиною металургійному комбінаті у Єнакієвому і в Макіївці. Це сталося через брак сировини і від пошкодження залізниць. "Поновлення виробництва буде залежати від подальшого розвитку подій у регіоні", - заявила прес-служба СКМ.

Також скоротити обсяги виробництва через обстріли і відключення електроенергії був змушений Авдіївський коксохімічний завод, який знаходиться у п'яти кілометрах від Донецька на контрольованій Києвом території. До початку української кризи він виробляв близько 55% всього коксу в "Метінвесті".

"Метінвесту" також належить погашення боргів. У 2015 році йому потрібно буде виплатити до 900 млн дол. боргу, в тому числі 114 млн дол. - з єврооблігацій з терміном погашення у травні. Компанія також веде переговори про можливу реструктуризацію з інвесторами, говорить Дзвінка. За його словами, це буде "важким завданням" через складні умови на ринку сталі і через те, що значна частина активів компанії зосереджена в постраждалих від війни районах Донбасу. При цьому "Метінвест" вже реструктурував 386 млн дол. за єврооблігаціями у 2015 році.

Інший підрозділ групи СКМ, Corum Group, що займається важким машинобудуванням, втратив три заводи на Донбасі після того, як вони були захоплені представникам самопроголошеної "Донецької народної республіки". "З тих пір Corum не контролює ці виробництва", - йдеться у заяві прес-служби СКМ.

Також бізнес Ахметова постраждав і від банківської кризи. Так, Перший український міжнародний банк, контрольований групою СКМ, змушений був закрити 30 філій у Донецьку та Луганську. Постраждали й медіаактиви Ахметова: так, було захоплене обладнання телеканалу "Україна". Крім того, у червні 2014 р. влада ДНР висловила ідею націоналізувати підприємства, керівники яких відмовляються платити податки на користь ДНР.

"Ті підприємства, які конкретно заявили, що ДНР для них неприйнятна, це ось підприємства Рината Ахметова. Природно, якщо вони не почнуть щільно взаємодіяти з ДНР, - то у нас немає іншого виходу. Слід пам'ятати, що ці підприємства побудовані багатьма поколіннями наших людей", - заявляв тодішній голова президії "Верховної ради" ДНР Денис Пушілін. У грудні 2014 року глава ДНР Олександр Захарченко оголосив про те, що підприємства Донбасу, які були в держвласності України, "де-факто націоналізовані".

Напередодні, 17 березня, агентство Fitch попередило про ризик дефолту енергохолдингу Ріната Ахметова. Агентство знизило довгострокові рейтинги дефолту емітента (РДЕ) в іноземній і національній валютах енергохолдингу ДТЕК Ріната Ахметова до рівня "С" з рівня "ССС". "Пониження довгострокових РДЕ до рівня "C" вказує на те, що дефолт неминучий через дуже слабку ліквідність компанії", - йшлося в повідомленні агентства.

За матеріалами: Financial Times